FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčula bez predsjednika gradskog vijeća

Autor: nper
KORČULA, 3. svibnja 2011. (Hina) - Današnja utemeljiteljska sjednica korčulanskog gradskoga vijeća završila je bez izbora predsjednika vijeća jer ni jedan od dvojice kandidata, Andrija Fabris iz koalicije HDZ/HSS i Lovro Krstulović iz koalicije SDP/HNS, u dva kruga nisu dobili potrebnu natpolovičnu većinu glasova.

Gradsko vijeće ima 15 članova, a ni jedan kandidat nije dobio potrebnih osam glasova. Javnim glasovanjem Krstulović je dobio 6 glasova (5 protiv, 4 suzdržana), a Fabris 5 glasova (6 protiv i 4 suzdržana). U ponovljenu glasovanju ishod je bio isti. Utemeljiteljsku je sjednicu otvorio predstojnik državnog ureda za Dubrovačko-neretvansku županiju Baldo Pušić koji je daljnje vođenje sjednice prepustio najstarijem članu Ivanu Farcu (HDZ ).

Pošto ni u drugom krugu nije izaban predsjednik GV-a, najstariji vijećnik Farac je zaključio sjednicu.

Na izvanrednim izborima 3. travnja SDP je osvojio 5 mandata, koalicijski mu HNS jedan, a HDZ 4 i koalicijski partner HSS jedan. Nezavisna lista Korčulanske lige osvojila je dva, a HSLS i HSP po jedno mjesto.Travanjski prijevremeni izbori za gradsko vijeće, raspisani su zato što nije donesen proračun za 2011..

Koalicija SDP/HNS/HSU obnaša izvršnu vlast sa SDP-ovim gradonačelnikom Mirkom Duhovićem na čelu.

Na neizbor predsjednika gradskog vijeća reagirao je korčulanski HSLS koji smatra da je nakon današnje sjednice jasno kako bez dogovora SDP-a, HDZ-a i Korčulanske lige neće biti moguće izabrati predsjednika. HSLS će poduprijeti svakog kandidata za predsjednika o kojem se dogovore te dvije ili tri liste. HSLS neće potpisivati koalicijski sporazum ni s jednom od stranaka koje sudjeluju u vijeću. Smatraju da bi bilo najprihvatljivije izabrati predsjednika iz neke od manjinskih lista tako da se dosadašnje podjele na "ove i one" izbjegne, što gradu u proteklih desetak godina nije donijelo puno dobra, stoji u izjavi Vicka Ivančevića, predsjednika Izvršnog odbora korčulanskog HSLS-a.

(Hina) xnper yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙