FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: vijećnici HDZ-a traže razrješenje predsjednice Gradskog vijeća

Autor: hsup
RIJEKA,3. svibnja 2011.(Hina) - Klub vijećnika HDZ-a u riječkome Gradskom vijeću (GV) predao je danas zahtjev da se s dužnosti predsjednice toga vijeća razriješi Dorotea Pešić-Bukovac (IDS), izvijestili su danas na konferenciji za novinare članovi tog kluba.

Potpredsjednica GV-a Vesna Buterin (HDZ) rekla je kako to nije samo zahtjev za smjenom, nego je riječ i o zahtjevu za minimumom demokracije u GV-u jer u sadašnjim odnosima tog minimuma nema. Rekla je da je zahjev predan nakon više upozorenja te istaknula da koaliciju Tvoja Rijeka, u kojoj je i IDS i koja je osvojila vlast na lokalnim izborima, ne daje pravo da se ponaša na ovaj način, tj. po diktatu gradonačelnika Vojka Obersnela.

Buterin je ocijenila da se u koaliciji Tvoja Rijeka ponašaju po dvostrukim pravilima i da se pravila demokracije koja traže u Saboru ne poštuju u Rijeci te da sve to ruši ugled GV-a i vijećnika.

Vijećnik Hrvoje Burić (HDZ) naglasio je da će - koliko ima demokracije u vladajućoj koaliciji - pokazati i to hoće li se omogućiti javno glasovanje o prijedlogu za razrješenje. Dodao je da i u vladajućoj koaliciji ima vijećnika koji su nezadovoljni stanjem u GV-u.

Klub vijećnika HDZ-a poziva sve vijećnike da podupru zahtjev za razrješenje predsjednice GV-a i predlaže koaliciji Tvoja Rijeka da sljedeći put sama predloži predsjednika GV-a, rekao je Burić.

Po njegovim riječima osnovni su razlozi za traženje razrješenja kršenje poslovnika, nedemokratske disciplinske mjere, koje nisu u skladu sa statutom i poslovnikom, te odbijanje da se usmeno objasne neki amandmani. Odgovarajući na upit je li jedan od razloga i to što ga je predsjednica GV-a tijekom nedavne sjednice fotografirala, Burić je odgovorio kako nema osobnih razloga u zahtjevu za razrješenje.

Na prošlim lokalnim izborima vlast u Rijeci osvojila je koalicija Tvoja Rijeka (SDP, HNS,IDS, HSLS, HSS, ARS, SDA), koja u GV-u ima 19 vijećnika, a HDZ ima osam predstavnika. Osim njih, u riječkome GV-u, koje ima 35 članova, još su predstavnici koalicije Akcija mladih - Lista za Rijeku, PGS-a i HSU-a.

(Hina) xhsup ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙