FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HSP - Tomasović se ne želi ispričati

Autor: pgas
SPLIT, 22. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik splitskoga HSP-a Hrvoje Tomasović izrazio je danas žaljenje zbog jučerašnjeg istupa na sjednici Gradskog vijeća u kojemu je povišenim glasom kao gost sjednice sramotnim nazvao odbijanje da se u dnevni red uvrsti prijedlog HSP-ova vijećnika Luke Roguljića o proglašenju Ante Gotovine počasnim građaninom Splita, ali se zbog tog postupka ne želi ispričati.

"Isprovociralo me ponašanje predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić koja je izvrdavala da se na dnevni red uvrsti HSP-ov prijedlog u vezi s Gotovinom i žao mi je što sam se dao isprovocirati", rekao je Tomasović na današnjoj konferenciji za novinare. Tomasović je odbio ispričati se zbog svojeg postupka, što je od njega zatražilo Gradsko vijeće na prijedlog SDP-ova vijećnika Marina Jurjevića.

"Zašto bih se ispričao, zbog čega?" upitao je Tomasović i pritom istaknuo kako je SDP, dok je bio na vlasti, Haaškome sudu dao "nadležnost nad vojno-redarstvenim akcijama Olujom i Bljeskom", a Jurjević je u Hrvatskome saboru glasovao za takav dokument. "Neka se Jurjević ispriča meni za to, onda ću se ja njemu ispričati za svoj postupak", rekao je Tomasović i dodao da bi se Marin Jurjević trebao ispričati za djela svojeg strica u Dubrovniku neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, kada su komunističke vlasti na Daksi strijeljale neistomišljenike. Također je rekao kako se Split svojedobno po stricu Marina Jurjevića, koji je imao nadimak Baja, nazivao "Bajina bašta".

Predsjednik splitsko-dalmatinskoga županijskog HSP-a Ivan Protrka, koji je sudjelovao na današnjoj konferenciji za novinare, dodao je kako bi Marin Jurjević i SDP-ovci zbog riječi koje upotrebljavaju u Hrvatskom saboru "trebali biti pozatvarani". Po Tomasovićevu mišljenju, HSP je prijedlogom da se Gotovinu proglasi počasnim građaninom Splita i po njemu imenuje jedan od glavnih trgova ili ulica "nenamjerno stvorio probleme gradonačelniku Kerumu".

"Imamo informacije iz Hvatske građanske stranke (HGS) da je pobjesnio kad smo pokrenuli tu inicijativu i vikao je da je to njegova ideja koju je trebao iznijeti za izbora kao izborni program. To je sve ista receptura – Kerum je prije zarađivao dok su se drugi borili, a sad, dok drugi leže u zatvoru, on želi na njima stvoriti političku pobjedu i lansirati se u Hrvatski sabor", istaknuo je Tomasović.

Istaknuo je kako se Kerum prije 20 godina "jurio baviti biznisom i trgovinom, a nije jurio na tenku sudjelovati u borbi za Vukovar niti je tada pjevao 'Zovi, samo zovi', što je nedavno učinio javno na skupu na Rivi protiv progona hrvatskih generala pozivajući se na Franju Tuđmana".

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙