FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori skloni dobitonosnim prodajama

Autor: scvi
NEW YORK, 3. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u minusu jer jača sklonost investitora dobitonosnim prodajama nakon posljednjeg uzleta cijena dionica, a pod najvećim pritiskom su cijene rudarskih dionica zbog pada cijena sirovina.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u minusu 54 boda, a tehnološki Nasdaq 9,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 5,8 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Od 18. travnja S&P 500 indeks porastao je 4,3 posto, pa su investitori skloni dobitonosnim prodajama.

Ujedno, tečaj dolara danas je blago ojačao prema košarici valuta, pritisnuvši cijene sirovina, među kojima metala i sirove nafte. Prema euru se oporavio 0,2 posto, pa euro stoji 1,4802 dolara.

Istodobno, terminska cijena barela nafte na njujorškom tržištu oslabila je 1 posto, na 112,4 dolara, a na londonskom 1,1 posto, na 123,77 dolara.

„Tečaj dolara blago je ojačao, pa to jutros pritišće cijene sirovina i dionica“, ističe Peter Cardillo, ekonomist pri Avalon Partnersu.

Nove smjernice investitorima stići će danas od objave novih financijskih izvješća kompanija, među kojima i Mastercarda.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje podatak o narudžbama američkim tvornicama u ožujku. Ekonomisti procjenjuju da su porasle 1,9 posto, nakon 0,1-postotnog pada u veljači.

Na europskim burzama cijene dionica oslabile su nakon 8-dnevnog rasta, pri čemu su najveći gubitci zabilježeni u rudarskome sektoru uslijed spuštanja cijena metala.

Londonski Ftse indeks spustio se 0,17 posto, na 6.059 bodova, frankfurtski DAX 0,82 posto, na 7.466 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 4.085 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙