FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene "Misli bl. pape Ivana Pavla II."

Autor: ipet
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - Knjiga "Misli bl. pape Ivana Pavla II. za svaki dan u godini" sadrži odabrane misli i citate bl. pape Ivana Pavla II. iz enciklika i dokumenata objavljivanih tijekom njegova pontifikata, a na njezinu predstavljanju večeras je u dvorani Svetoga Franje u sklopu samostana franjevaca konventualaca istaknuto da se hrvatsku javnost s njom upoznaje samo dan nakon beatifikacije pape Ivana Pavla II.

Riječ je o hrvatskome prijevodu talijanskoga izvornika koji su priredili Natalino Monopoli i Remo Piccolomini, a objavili su ga "Veritas - glasnik sv. Antuna Padovanskog" i suizdavač "Kršćanska sadašnjost" iz Zagreba u prigodi beatifikacije pape Ivana Pavla II.

Urednik fra Ivan Bradarić istaknuo je da okosnicu knjige čine enciklike pape Ivana Pavla II. koje su u knjizi preuzete u prijevodu "Kršćanske sadašnjosti". Na oko 328 stranica sadržaj je koji je, smatra Bradarić, prihvatljiv za sve, kako teologe tako i laike, a raspoređen je kalendarski te za svaki dan u godini donosi jednu uvodnu misao, citat iz dokumenta te zaključnu molitvu.

Govoreći u svojstvu suizdavača direktor "Kršćanske sadašnjosti" Željko Tanjić rekao je da su početne dvojbe oko toga treba li objaviti tu knjigu nestale kada je, čitajući ju, zaključio da je to uistinu novo djelo kojim su misli pape Ivana Pavla II. stavljene u novi okvir koji čitatelju približava i one teže shvatljivije filozofsko-teološke misli toga pape. Odnosno, objasnio je Tanjić, približava nam četiri temeljena pojma njegove filozofsko-teološke misli - slobodu, istinu, vjeru i razum, kroz dva suodnosa: slobode i istine te vjere i razuma, koji pak u konačnici vode do temeljnoga pojma, a to je ljubav. Za profesora na Katoličkome bogoslovnom fakultetu i franjevca-konventualca Ivana Kordića, Ivana Pavao II. bio je "Mojsije našega vremena", osebujna osoba, a istina o Bogu, svijetu i ljudima bile su glavne osobine njegova pontifikata.

Nekim njegovim kritičarima koji su smatrali da je tijekom duga pontifikata proglasio prevelik broj blaženika i svetaca, može se pak, rekao je Kordić, uzvratiti činjenicom da je papa Ivan Pavao II. pronalazio dobro u svijetu i u čovjeku, dok neki drugi u njemu traže zlo.

Kao preporuka čitateljima u uvodu knjige stoji kako se za "ovu hvalevrijednu knjigu može ustvrditi, parafrazirajući poznatu izreku koja glasi - jedna jabuka na dan, tjera liječnika iz kuće, kako - jedna misao na dan i neraspoloženje će biti daleko od tebe".

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙