FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo "Festival sv. Marka 2011."

Autor: ntod
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Oratorijski zbor crkve sv. Marka i Solisti sv. Marka izveli su Missu Coralis Franza Liszta označivši početak 13. festivala sv. Marka koji će od 25. travnja do 9. svibnja publici ponuditi raznovrstan program domaćih i inozemnih umjetnika i ansambala.

Ansambli i solisti će nastupati u najljepšim crkvenim i koncertnim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada, a festivalskim se programom nastoji predstaviti Zagreb kao grad festivala pomno odabranih sadržaja i najviših umjetničkih mjerila. Time se nastavlja kontinuitet te afirmacija tog iznimnog festivala na umjetničkoj razini u Hrvatskoj i u inozemstvu, ističe se u današnjem priopćenju ravnatelja festivala Nevena Valenta.

Ova festivalska godina predstavlja i svečanu kolaudaciju novih Eisenbarthovih orgulja crkve sv. Marka, na kojima će uz Pavla Mašića, Antu Knešaureka i Alena Kopunovića Legetina nastupiti i gost iz Švedske Ralph Gustafsson.

Uz nove orgulje crkve sv. Marka pjevat će i Zbor zagrebačkih bogoslova pod ravnanjem Miroslava Martinjaka te poznati pjevači Radojka Šverko i Ivan Gianni Gamulin koji će nastupiti 20. svibnja.

Zbor Krakovske filharmonije sa solistima pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića izvest će 7. svibnja u crkvi sv. Katarine "Hrvatsku misu" Borisa Papandopula. Violončelistica Monika Leskovar prvi put nastupa na festivalu 2. svibnja kao članica Celibidache trija, komornog ansambla Muenchenske filharmonije koju vodi Lorenz Nasturica. On će na Stradivarijevoj violini izvesti Goldberg-varijacije J.S.Bacha. Guy Breustein, koncert-majstor Berlinske filharmonije, izvodi Beethovenove sonate za violinu s izraelskim klaviristom Ohadom Benom Avijem. Beethovenove sonate za violinu u Zagrebu se nisu čule u izvedbi vrhunskih solista 40 godina, navodi se u priopćenju.

Dolazak glazbenika Karajanove akademije Berlinske filharmonije i solista orkestra West Divan Eastern iz Izraela već je tradicionalan. Koncert će održati i hrvatska čembalistica Višnja Mažuran u Zlatnoj dvorani 29. travnja, a na rasporedu su i izvedbe Beethovenovih sonata pijanista Vladimira Krpana u Preporodnoj dvorani 11. svibnja.

(Hina) pp/xntod ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙