FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar i dalje pod pritiskom, franak rekordno visoko

Autor: gvla
LONDON, 29. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Dolar se u petak zadržao nedaleko najniže razine u tri godine prema košarici valuta i dotaknuo rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, pogođen i dalje očekivanjima nastavka popustljive monetarne politike u SAD-u.

Euro je prema dolaru ojačao 0,25 posto na 1,4861 dolar, nakon što se ranije popeo na 1,4878 dolara, nadomak najviše razine u 17 mjeseci od 1,4882 dolara dosegnute u četvrtak. Dolar je prema jenu oslabio 0,2 posto, na 81,32 jena.

U prigušenim trgovinskim aktivnostima zbog praznika u Velikoj Britaniji švicarski je franak dobio poticaja od optimističnih komentara predsjednika švicarske središnje banke (SNB) te boljeg od očekivanog izvješća o gospodarskom raspoloženju u Švicarskoj.

Euru je, pak, podršku pružio podatak o jačanju inflacije u eurozoni, koji povećava šansu za novi val popuštanja ECB-ove monetarne politike u lipnju.

"Sve se još uvijek vrti oko slabosti dolara. Na tržištima se ništa osobito ne događa i nema nekih značajnijih kretanja", ocjenjuje glavni broker tvrtke ETX Capital Richard Wiltshire.

Švicarski franak porastao je 0,8 posto prema dolaru na rekordno visokih 0,8653 franaka za dolar. Euro je prema franku oslabio 0,5 posto, te se njime trgovalo po 1,2880 franaka.

Predsjednik SNB-a Philipp Hildebrand upozorio je na pojavu inflatornih pritisaka u Švicarskoj zbog rasta cijena nafte i roba, dok gospodarstvo raste snažnije od očekivanog unatoč snažnom franku.

Prema britanskoj funti, euro je skočio na najvišu razinu u šest mjeseci od 89,38 penija.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙