FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori i dalje u pozitivnom raspoloženju

Autor: scvi
NEW YORK, 30. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na pozitivan početak današnjeg trgovanja na Wall Streetu, nakon snažnih dobitaka prethodnoga dana i u očekivanju podataka o zaposlenosti u SAD-u.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u plusu 44 boda, a tehnološki Nasdaq 15,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na dobitku 5,7 bodova, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nakon što su tjednima bili usredotočeni na posljedice razornog potresa i tsunamija u Japanu i pobuna u arapskome svijetu, investitori se sada okreću fundamentalnim makroekonomskim pokazateljima.

„Dvije velike geopolitičke priče – posljedice prirodne katastrofe u Japanu i Libija - ostaju i dalje u fokusu, no kako se njihova pozadina ne mijenja značajnije na dnevnoj bazi, čini se da su tržišta spremna okrenuti novu stranicu“, ističe Ben Potter, analitičar pri IG Marketsu.

Nove smjernice investitori danas nestrpljivo iščekuju od izvješća o zaposlenosti nezavisne agencije ADP. Ekonomisti procjenjuju kako će ono pokazati da je u ožujku kreirano 203.000 novih radnih mjesta u američkim privatnim kompanijama, nakon 217.000 u veljači.

Taj podatak uvod je u ključno izvješće o zaposlenosti američkog ministarstva rada, koje će biti objavljeno u petak.

Dobro raspoloženje investitora potiče i objava i američke kemijske kompanije DuPont da će produljiti ponudu za preuzimanje danskog Danisca, vrijednu 6 milijardi dolara, za još četiri tjedna. Dosad je DuPont stekao tek 6 posto Daniscovih dionica.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su najviše razine u zadnja tri tjedna. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,53 posto, na 5.963 boda, pariški CAC 1 posto, na 4.028 bodova, a frankfurtski DAX 1,63 posto na 7.047 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙