FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 25. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Duet Olivije Newton-John i Johna Travolte "You're The One That I Want" iz filma "Briljantin" 1978. godine najprodavanija je filmska pjesma u Velikoj Britaniji, objavio je BBC-jev Radio 2. Na drugom je mjestu "Love Is All Around" koju je grupa Wet Wet Wet obradila za film "Četiri vjenčanja i sprovod" 1994. godine. BBC je u istraživanju prikupio podatke o prodaji pjesama snimljenih isključivo za film. Treći je Stevie Wonder i njegova "I Just Called To Say I Love You" iz filma "Žena u crvenom". Slijedi Bryan Adams i pjesma "Everything I Do" snimljena za "Robina Hooda: Princa lopova" 1991. godine, a na petom mjestu je "Summer Nights", još jedna pjesma iz "Briljantina".

NEW YORK - Duga vruća kupka u zimskim mjesecima mogla bi biti opasna po srce, objavili su japanski znanstvenici. Broj srčanih udara u toplim kupkama deset je puta veći zimi nego ljeti, ustanovili su znanstvenici sa sveučilišta Kyota, nakon što su analizirali 11 tisuća srčanih udara u provinciji Osaki od 2005. do 2007. godine i rezultate objavili u američkom časopisu "Resuscitationu". U trenutku srčanog udara, 22 posto ljudi je spavalo, devet posto ih se kupalo, tri posto je radilo, a 0,5 posto vježbalo. Za ostale podaci nisu poznati. Za kupače, rizik od srčanog udara povezan je s nižim vanjskim temepraturama jer se broj srčanih udara u kadi znatno povećava zimi. Iako veza nije posve objašnjena, pretpostavlja se da ulazak u vruću kupku na jako hladan dan uzrokuje nagli pad srčanog tlaka što je za srce stresno.

ZAGREB/BASEL - Nekoliko tisuće ljubitelja biljaka došlo je u švicarski grad Basel kako bi promatrali cvjetanje iznimno smrdljiva cvijeta titanskog amorfofalusa (amorphophallus titanum), javlja BBC u subotu. Botanički vrt u Baselu očekuje ukupno 10.000 posjetitelja koji će doći vidjeti takozvani "cvijet leš", poznat po svom smradu kojeg opisuju kombinacijom zagorjela šećera i trula mesa. Biljka uzgojena u Baselu stara je 17 godina i sada je prvi put procvjetala, a uvenut će u roku od 72 sata nakon cvjetanja. Brojnim posjetiteljima očito ne smeta njezin odvratan miris koji biljka širi oko sebe kako bi privukla kukce mesoždere. Ovaj neobični cvijet, poznat i po jako rijetkom cvatu i visok dva metra, potječe sa Sumatre. Posljednji je u Švicarskoj procvjetao prije 75 godina. Englesku inačicu njegova imena, 'Titan arum', skovao je poznati prirodoslovac Sir David Attenborough za BBC-jevu seriju "Privatan život biljaka", u kojoj je prvi put snimljeno i prikazano njezino cvjetanje. Attenborough je smatrao da stalo govorenje naziva 'amorfofalusa' nije primjereno na javnoj televiziji.

LONDON - Tjedan dana prije vjenčanja princa Williama i Kate Middleton službeno je objavljen popis uzvanika koji su potvrdili svoj dolazak, a na kojemu su slavne osobe, sportske zvijezde i članovi kraljevskih obitelji iz cijelog svijeta. Britanska pop zvijezda Elton John, nogometaš David Beckham sa suprugom Victorijom i slavni "Mr Bean" - glumac Rowan Atkinson nazočit će, među ostalima, vjenčanju u londonskoj Westminsterskoj opatiji 29. travnja. Eltona Johna, koji je 1997. godine pjevao "Candle in the Wind" na pogrebu Lady Diane, prinčeve majke, pratit će njegov partner David Furnish. Vjenčanju će nazočiti i redatelj Guy Ritchie, bivši suprug pjevačice Madonne. Više od 40 članova stranih kraljevskih obitelji je potvrdilo dolazak, među kojima knez Albert od Monaka i njegova buduća supruga Charlene Wittstock, španjolska kraljica Sofija, danska kraljica Margareta, norveški kralj Harald i bahreinski princ Salman ben Hamad Al-Kalifa, nedavno optužen za slamanje prodemokratskih prosvjeda u svojoj zemlji. Na vjenčanju neće biti nijedan šef države izvan Commonwealtha, pa tako niti američki predsjednik Barack Obama ili francuski Nicolas Sarkozy. Pozvani su i vojnici iz Williamove postrojbe RAF-a, mnogi osobni i javnosti nepoznati prijatelji budućeg bračnog para, te, primjerice, mesar, poštar i trgovac iz sela u kojem je Kate odrasla. Po procjeni britanske vlade, dvije milijarde TV gledatelja pratit će ovo vjenčanje.

TOKIO - Bivši predsjednik uprave Sonyja Norio Ohga, koji je razvojem kompaktnog diska (CD) uvelike utjecao na preobrazbu glazbene industrije, umro je u subotu u 81. godini, objavila je njegova kompanija. Ohga je bio predsjednik Sonyja od 1982. do 2000. godine i predvodnik evolucije tog proizvođača elektroničkih uređaja u globalno korporativno carstvo industrije zabave, koje se bavi glazbom, filmovima i računalnim igrama. "Ohga-san je preobrazovši Sony uspio tamo gdje su ostale japanske tvrtke bile neuspješne. Nije nikakvo pretjerivanje ako se razvoj Sonyja iz proizvođača audio i video uređaja u vodeću kompaniju u svijetu zabave pripiše viziji i dalekovidnosti Ogha-sana", izjavio je sadašnji čelnik Sonyja Howard Stringer. Ohga je vodio pregovore s korporacijom CBS koje su dovele do stvaranja nakladničke kuće CBS/Sony Records, danas Sony Music Entertainmenta. Njegova odluka iz 1989. godine da kupi Columbia Pictures za 3,4 milijarde dolara zacementirala je Sonyjevu poziciju kao konglomerata u industriji zabave, unatoč prvotnom žestokom protivljenju da se jedan od najpoznatijih hollywoodskih studija proda japanskoj kompaniji. Ohga je i dizajnirao Sonyjev logo i nagledao ulazak kompanije na tržište video igara. Unatoč otporu čak i unutar kompanije, konzola PlayStation pojavila se u prodaji 1994. godine i uskoro postala srž Sonyjeva biznisa na tom tržištu. Pod Ohginim vodstvom, Sony je izveo revoluciju u glazbenoj industriji stvaranjem CD formata 1982. godine. Ohga je inzistirao na stvaranju formata velikog 12 centimetara na koji će stati cijela Beethovenova Deveta simfonija bez prekida. Jedan od rijetkih poraza doživio je nuspjehom Sonyjeva video formata Betamaxa koji je izgubio tržišnu utakmicu s konkurencijskim VHS-om. Svjestan važnosti brenda, sam je dizajnirao Sonyjev logo, rekavši da je ta četveroslovna riječ najveća vrijednost kompanije. Vodeći japanski list Asahi Shimbun nazvao ga je danas "utjelovljenjem Sonyjeva duha".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙