FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WASHINGTON - Nakit optočen dijamantima koji je papa Pavao VI. darovao UN-u prije gotovo pola stoljeća u humanitarne svrhe uskoro će se ponovo naći na dražbi, objavio je američki časopis "National Jeweler" Papa je donirao jedan prsten i pektoralni križ UN-u 1965. godine kako bi se prikupio novac za pomoć siromašnima. Nakon što je čikaški draguljar Harry Levinson kupio nakit za ondašnje 64 tisuća dolara, novac je distribuiran agencijama UN-a. Od tada je nakit nekoliko puta mijenjao vlasnika, a sada će ga prodati poznata newyorška draguljarnica Alana Perryja na zahtjev postojeće vlasnice putem e-bayja. Perry vrijednost nakita procjenjuje između 550 i 620 tisuća eura. Nakit će biti izložen u njegovoj draguljarnici do 23. travnja, kada će se krenuti na dražbu. Pavao VI. bio je Papa od 1963. do 1978. godine.

LONDON - Londonski filharmonijski orkestar snimit će nacionalne himne svih 205 zemalja sudionica Olimpijskih igara 2012. u glavnom britanskom gradu, javlja BBC. Snimanje će početi sljedeći mjesec u legendarnom studiju Abbey Roadu. Snimke londonske filharmonije koristit će se na svečanostima dodjele medalja, a glazbenicima će trebati šest dana i otprilike 50 sati snimanja da završe projekt. Za prilagodbu himni zadužen je skladatelj, dirigent i čelist Philip Sheppard, koji na projektu radi od mjeseca listopada. Svaka himna može trajati do minute i Sheppard kaže da mu je bio pravi izazov uskladiti ih. "Primjerice, urugvajska himna traje šest i pol minuta pa morate doći do točke kad ćete je odsjeći, a da ne uvrijedite zemlju u pitanju. S druge strane, ugandska himna ima samo devet taktova, pa sam morao smisliti način kako da je produljim bez stalnog ponavljanja", rekao je.

PARIZ - Američki režiser Woody Allen drži da bi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy mogao tumačiti "ulogu grubijana" kakvima se proslavio glumac Humphrey Bogart, ili čak ulogu nasilnika koju bi "bez sumnje odigrao dobro" kao Joe Pesci, rekao je u intervjuu za Journal du dimanche. Na pitanje bi li i Sarkozy mogao zaigrati na filmu pošto je njegova supruga Carla Bruni imala malu ulogu u Allenovu filmu Midnight in Paris, američki režiser je odgovorio "Dobro bi mu sjela uloga u stilu Bogarta". "Bez sumnje mogao bi dobro odigrati" i uloge nasilnika kakve tumači Joe Pesci, rekao je. Allen je opovrgnuo glasine da je Carlu Bruni-Sarkozy angažirao za svoj novi film "The wrong picture". Malu ulogu u filmu Midnight in Paris, koji će biti prikazan na otvaranju filmskog festivala u Cannesu 11. svibnja, Carla Bruni je prihvatila uz obrazloženje da će jednoga dana "ponosno svojim unucima reći da je doista glumial u filmu" Woodyja Allena, objasnio je režiser.

TOKIO - Američka državna tajnica Hillary Clinton postupila je prema vlastitu protokolu u nedjelju te je japanskome caru stisnula ruku, a caricu poljubila u obraz. Japanski carski par primio je u Tokiju američku državnu tajnicu koja je posjetom Japanu željela iskazati potporu toj zemlji nakon katastrofalnog potresa, tsunamija i havarije nuklearne elektrane Fukushime. Clinton se rukovala s carem Akihitom, a caricu Michiko poljubila je u obraz. Kada se 2009., za posjeta Japanu, američki predsjednik Barack Obama poklonio pred carem, izazvao je nemalo ogorčenje konzervativaca koji su naklon protumačili kao izraz slabosti Sjedinjenih Država pod Obaminim vodstvom. Bijela kuća odgovorila je da je predsjednik poštovao japansku tradiciju. Japanci njeguju golemo poštovanje prema caru. Prema legendi je Akihito 125. vladar dinastije koja potječe iz 7. stoljeća prije Krista i izravni je potomak božice sunca Amaterasu. Tek 1945. godine se Hirohito, otac današnjeg cara, odrekao božanskog statusa nakon kapitulacije Japana u Drugome svjetskom ratu. Danas je car simbol nacije i narodnog jedinstva.

LJUBLJANA - U "park za vojnu povijest" u gradiću Pivki u zapadnoj Sloveniji u nedjelju je smještena "džepna" podmornica koju je Sloveniji kao muzejski eksponat poklonila Crna Gora. Ministrica obrane Ljubica Jelušič, koja je prije godinu dana s crnogorskim ministrom obrane Borom Vučinićem dogovorila ovu donaciju, rekla je u nedjelju na prigodnoj svečanosti u Pivki da je u podmornicu koju je prije više od 25 godina projektirao Brodarski institut iz Zagreba, a sagrađena je u splitskom Brodosplitu, ugrađeno i mnogo slovenskog znanja, te da uspomenu na to znanje treba i dalje čuvati. Zahvalila je Marjanu Pogačniku i Vojku Gorupu, Slovencima koji su imali visoke dužnosti u nekadašnjoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, što su inzistirali da se provede ideja čuvanja tradicija podmorničarstva i najviše doprinijeli dolasku podmornice iz Crne Gore. "Slovenci mogu biti ponosni na svoje pomorske tradicije, a ovaj eksponat svjedoči da smo među rijetkim državama u svijetu imali sposobnost gradnje podmornica", rekao je Pogačnik koji je umirovljen u činu kontraadmirala. Podmornica je iz Crne Gore trajektom najprije odvezena u Italiju, a onda tegljačem u Sloveniju. Džepne podmornice klase P-911 koje su se gradile u vrijeme bivše SFRJ, dugačke su 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra. Poslužuju ih samo četiri člana posade. Namjenski su bile građene da u slučaju rata mogu do obale Italije prevesti podmorske diverzante da tajno polože manja minska polja.Nakon raspada bivše SFRJ, četiri podmornice su 1991. iz splitske ratne luke Lore dovučene u Boku Kotorsku. Nakon toga su još neko vrijeme bile u sastavu mornarice Vojske SRJ, a kasnije konzervirane u luci Tivat. Slovenski mediji navode da Crna Gora preostale podmornice namjerava pokloniti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙