FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

DETROIT - Muškarci će pri kupnji automobila najprije birati one brze i robusne, a žene će najviše u obzir uzeti praktičnost, cijenu i potrošnju, navodi se u velikoj studiji objavljenoj u četvrtak. Istraživanje je proveo specijalizirani američki automobilski internetski portal True.Car.com, analizirajući podatke o prodaji osam milijuna automobila u SAD-u prošle godine. "Studija je pokazala da žene puno više u obzir uzimaju cijenu i kupuju vozila s ekonomičnom potrošnjom goriva, dok su muškarci posve suprotni i kupuju automobile koji su ili veliki i robusni ili skupocjeni i brzi", navodi se u objašnjenju portala. Najprodavaniji "ženski" model u SAD-u prošle godine bila Volkswagenova Nova buba (60 posto kupaca žene), a slijede Nissan Rogue (56 posto) i Volkswagen Eos (55 posto). Postotak muškaraca najviši je bio pri kupnji Porschea 911 (88 posto), GMC Sierre (87 posto) i Chevrolet Corvette (86,5 posto). Kada su u pitanju brendovi, žene su najviše kupovale Minije, Kie i Honde, a muškarci Ferrarije, Lotuse i Lamborghinije.

NEW YORK - Paris Hilton je posudila dragulje vrijedne 60 tisuća dolara i trabala bi ih vratiti vlasniku, navodi se u sudskoj tužbi. Njemačka osiguravateljska tvrtka Allianz SE tužila je slavnu nasljednicu hotelskog imperija Hilton, ustvrdivši da je ona ignorirala nekoliko pokušaja da se vrati posuđeni nakit. Prema tužbi podnesenoj 6. travnja na sudu u New Yorku, Hilton je 2007. posudila nakit iz draguljarnice Damiani na Manhattanu, obećavši da će ga čuvati u sefu dok ga ne bude nosila. Allianz tvrdi da su dragulji bili nečuvani u njezinoj kući u Los Angelesu, kad su u prosincu 2008. ukradeni zajedno s nakitom ukupno vrijednim 2,7 milijuna dolara. Kako navodi osiguravateljska tvrtka, policija je pronašla ukradeni nakit i vratila dragulje bogatoj nasljednici. Allianz je nakon toga pokušavao stupiti u kontakt s Paris Hilton kako bi se dragulji vratili vlasniku, ali su svi njegovi pokušaji bili bezuspješni. Njemačka tvrtka u tužbi optužuje Hilton za nemar i povredu ugovora. Glasnogovornica Paris Hilton rekla je da tužba nije "utemeljena na činjenicama".

LONDON - Anglikanska crkva u četvrtak je pozvala stanovnike Velike Britanije na posebnu molitvu, prije skorog vjenčanja princa Williama s Kate Middleton, kojom će obožavatelji zazivati Boga da mladom bračnom paru da snage da budu vjerni jedno drugome. "Svojom ljubavlju Bože, produbi njihovu ljubav i snagu njihove volje - da održe obećanja što će ih dati i da mogu vječno vjerni jedno drugom biti", dio je molitve koju preporučuje Anglikanska crkva. Savjetuje se da se molitva izgovara pojedinačno ili među grupama obožavatelja. Anglikanska crkva već je pozvala na posebne molitve učenike škola i djecu predškolske dobi, a moliti bi trebali tijekom razdoblja koje predstoji vjenčanju 29. travnja.

TOKIO - Prošlomjesečni potres koji je razorio sjeveroistok Japana blizu epicentra je pomaknuo morsko dno za 24 metra, priopćila je japanska obalna straža. Potres u ožujku bio je magnitude 9.0, jedan od najsnažnijih do sada zabilježenih, a pomicanje dna je četiri puta veće od bilo kojeg prethodnog. Potres je također podigao morsko dno pred obalom pokrajine Miyagi za tri metra, priopćila je obalna straža.

FIRENCA - Znanstvenici će pokušati rekonstruirati lice ženske osobe koja je pozirala slavnome Leonardu za njegovu Mona Lisu ekshumacijom posmrtnih ostataka talijanske plemkinje Lise Gherardini, prenosi BBC. Talijanski povjesničar umjetnosti Silvano Vinceti vjeruje da bi prvo lociranjem groba, a potom ekshumiranjem i analizom posmrtnih ostataka Lise Gherardini, mogao defintitivno dokazati da je upravo ona bila umjetnikov model za sliku Mona Lise. Nedavno je otkriven dokument prema kojemu je Gherardini umrla 1542., a pokopana je navodno u firentinskom samostanu svete Uršule. Ekshumiranje kostiju počet će krajem travnja. Lisa Gherardini bila je supruga firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda i Leonardo ju je vjerojatno naslikao po njegovoj narudžbi. Misterij tajanstvenog osmijeha Mona Lise predmet je rasprava umjetnika i stručnjaka već pet stoljeća. "Možda ćemo uspjeti okončati višestoljetne razmirice i razumjeti Leonardove odnose s njegovim modelima", rekao je Vinceti, dodavši kako Leonardovi portreti odražavaju unutarnja stanja te osobnost modela koje je odabirao za portretiranje. Vinceti vjeruje da će se korištenjem sofisticirane znanstvene tehnike uspjeti izdvojiti DNK iz lubanje Lise Gherardini i na temelju toga rekonstruirati njezino lice. Povjesničar umjetnosti također vjeruje kako je Da Vinci možda portretiranje počeo s licem Lise Gherardini, a nastavio ga kombinirajući njezino s licem svojeg mladog naučnika i tadašnjeg ljubavnika. Vincenti i njeg tim već su rekonstrirali izgled lica nekoliko renesansnih umjetnika na temelju njihovih lubanja.

LOS ANGELES - Američka akademija diskografskih umjetnosti odlučila je smanjiti broj kategorija za dodjelu glazbenih nagrada Grammy sa 109 na 78, objavljeno je u srijedu. Ove promjene, prve u 52 godine otkako ova akademija dodjeljuje Grammyje, uključuju i promjenu glasačkog sustava. Ubuduće se, primjerice, nagrade u kategorijama za najbolje pop, country i R&B izvođače neće više dijeliti u muškim i ženskim kategorijama nego će biti objedinjene. Među ostalim, izbačene su kategorije za najbolju rap izvedbu dueta ili grupe, neke od pop, rock i country instrumentalnih kategorija, kategorije lagane klasične glazbe, polke i glazbe autohtonog američkog stanovništva. "Nakon pažljivog i opširnog razmatranja svih kategorija i glazbenih polja, odlučeno je da se kategorije moraju restruktuirati kako bi se i dalje osigurala kompetitivnost i prestiž koju nosi najcjenjenija glazbena nagrada", priopćio je predsjednik akademije Neil Portnow.

MOSKVA - Ruski su carinici na graničnom prijelazu zaustavili ukrajinskog državljana koji je kanio napustiti zemlju s mrkom medvjedicom u prtljažniku svojeg Renaulta Kangooa, objavila je agencija Interfax. Ukrajinski državljanin, koji je stigao do granične postaje u ruskoj jugozapadnoj regiji Belgorodu, putovao je u domovinu. U prtljažniku njegova automobila, pod pokrivačem, ruski su carinici otkrili uspavanu odraslu mrku medvjedicu. Čovjek je carinicima ispričao da je bivši cirkuski umjetnik, te da je zadržao životinju s kojom je godinama izvodio cirkuske točke. Prirasla mu je srcu pa je posvuda vodi sa sobom. Ruski su carinici priopćili kako će razmotriti koje sankcije trebaju primijeniti u ovom slučaju, s obzirom na to da vlasnik medvjedice nije predočio nijedan dokument kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje.

LONDON - Gotovo trećina svjetske populacije gledat će televizijski prijenos vjenčanja princa Williama i Kate Middleton 29. travnja u Londonu, izjavio je britanski ministar kulture Jeremy Hunt. Hunt je podatak o očekivanih dvije milijarde televizijskih gledatelja iznio na sjednici vlade u srijedu, na kojoj se razgovaralo i o pripremama za prinčevsko vjenčanje. Vjenčanje Williamovih roditelja, princa Charlesa i pokojne princeze Diane gledalo je 1981. godine 750 milijuna ljudi. Po nekim izvješćima, Dianin pogreb 1997. na televiziji je pratilo 2,5 milijarde ljudi. Po podacima američkog statističkog ureda, na Zemlji ima oko 6,9 milijarda stanovnika. Na vjenčanje je pozvano 1900 osoba, a grad London za sve turiste i znatiželjnike namjerava postaviti dva gigantska ekrana, u Hyde parku i na trgu Trafalgaru, za gledanje prijenosa.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙