FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SAN FERNANDO

Dvadesetak Filipinaca i ovaj je Veliki petak razapeto na križ, tradicionalno obilježavajući na taj način Kristovu muku, unatoč tomu što Katolička crkva svake godine ponavlja kako ne odobrava taj čin, objašnjavajući kako je riječ o pogrešnom tumačenju vjere. Dobrovoljno pribijanje na križ svake godine prate deseci tisuća vjernika. Ove su se godine u velikom broju okupili u San Fernandu, 80 km sjeverno od Manile. Dobrovoljna razapinjanja na Filipinima su najekstremniji iskaz vjerske odanosti, a održavaju se uoči Uskrsa. "Mučenici" pristaju da im se u dlanove i stopala zabiju čavli, i pritom trpe neizmjernu bol. Nerijetko se tragična bilanca pribijanja na križ bilježi i mrtvima, pri čemu treba uzeti u obzir i činjenicu da u vrijeme Uskrsa na Filipinima vladaju velike vrućine.

ORLANDO

Mala 16-mjesečna djevojčica preživjela je pad s balkona četvrtog kata hotela u Orlandu na Floridi pošto ju je uhvatila britanska turistica, priopćila je u četvrtak policija. Helen Beard iz Worksopa u Engleskoj rekla je policiji da je bila na bazenu hotela u Orlandu nešto nakon 11 sati navečer u srijedu kada je vidjela dijete koje visi s balkona. Potrčala je na mjesto točno ispod djeteta i pratila dok je padalo udarivši o balkon na trećem katu. Beard (44) je rekla kako je uhvatila Jah-Nea Myles i prekinula njezin pad nakon čega je dijete iskliznulo iz njezinih ruku na tlo. "Zahvaljujem Bogu jer je spasio život mog djeteta. Također zahvaljujem gospođi jer je bila anđeo poslan s neba", rekla je djetetova majka Helena Myles. Rekla je kako je dijete savršeno dobro te kako nije zadobilo ni ogrebotinu. Myles je kazala kako je ostavila kćer prijateljima da je čuvaju, a oni su rekli da nisu primijetili da je Jah-Nea otišla na balkon, naveo je ured šerifa okruga Orange.

WASHINGTON

Američki tjednik Time u četvrtak je objavio osebujnu listu "100 najtjecajnijih ljudi" u svijetu u 2011., koju predvodi mladi egipatski menadžer Googlea, Wael Ghonim (30), glasnogovornik tisuća prosvjednika koji su prošloga mjeseca zbacili režim Hosnija Mubaraka, izvješćuju američki mediji. Na popisu slijede dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, ljevičar Joseph Stiglitz, direktor Netflixa Reed Hastings, te komičarka Amy Poehler, koja je igrala Hillary Clinton u humorističkom show programu NBC-a "Saturday Night Live". Njemačka kancelarka Angela Merkel najviše je plasirani političar na listi, ali dolazi iza reformatora škola u New Yorku Geoffreya Canade, osnivača Facebooka Marka Zuckerberga i dizajnera video igara Petera Vesterbacka. Julian Assange, osnivač zviždačke web stranice WikiLeaks, deveti je na listi, a prvih 10 zaokružuje Ron Bruder, osnivač zaklade Obrazovanje za zapošljavanje (EFE) koja je obrazovala tisuće mladih ljudi u nizu arapskih zemalja od Maroka do Jordana.

WASHINGTON

Četvrtina Amerikanaca misli da predsjednik Barack Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama, prema novoj anketi CBS Newsa i The New York Timesa objavljenoj u četvrtak. Među republikancima, 45 posto vjeruje da je rođen u drugoj zemlji, kao i 45 posto pristaša konzervativnog pučkog pokreta 'Tea Party', pokazuje anketa. Američkim ustavom je propisano da predsjednik države mora biti rođen u SAD-u. Od početka Obamine predsjedničke kampanje 2008. postoje glasine da je rođen izvan Sjedinjenih Država. Mit koji šire tzv. "Birtheri" stalno opstaje tijekom Obamina mandata, unatoč uvjerljivim dokazima da je rođen na Havajima, jednoj od 50 američkih saveznih država, uključujući i objavljivanje njegova rodnog lista iz 1961., u dva havajska dnevna lista.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙