FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 20. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Ona je lijepa, imućna i upravo se udaje za princa, ali Kate Middleton ipak kod većine Britanki ne izaziva osjećaj zavisti, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu. Na pitanje koliko zavide zaručnici princa Williama, 86 posto ispitanica u Velikoj Britaniji odgovorilo je da joj uopće nisu zavidne. Glavni razlog izostanka ljubomore prema Kate Middleton jest osjećaj da ona nije u prilici imati normalan život nakon što se 29. travnja uda za drugoga u redu nasljedstva za britansku krunu, objavila je internetska stranica za žene MyDaily, koja je provela ispitivanje među više od 1000 žena. "Žene većinom vide da Kate čeka nezavidna uloga i da će mediji pratiti svaki njezin pokret, da ne govorimo o izgledu", komentirala je Carla Bevan, glavna urednica portala. "Javnost jasno osjeća da Kate ne očekuje bajka", dodala je. Od 10 posto onih koje bi ipak htjele biti u njezinoj koži, trećina njih zavidi joj zbog bogatstva.

PARIZ - Organizatori Filmskog festivala u Cannesu u sastav ovogodišnjeg žirija, kojim će predsjedati slavni Robert DeNiro, uključili su američke glumce Judea Lawa i Umu Thurman. Očekuje se da će ovogodišnji festival biti blještaviji nego prošlogodišnji, kada ga je ekonomska kriza učinila znatno skromnijim nego inače. Jude Law, zvijezda "Scherlocka Holmesa", i Uma Thurman, najpoznatija po ulogama u "Pulp Fictionu" i "Kill Billu" Quentina Tarantina, svakako će pridonijeti jačanju "zvjezdanog" statusa festivala. Ostali članovi žirija su argentinska glumica Martina Gusman, kineski producent Nansun Shi, norveška književnica Linn Ullmann, francuski redatelj Olivier Assayas, kanadski redatelj Mahamat Saleh Haroun i hongkonški filmaš Johnny To. Najnoviji filmovi Španjolca Pedra Almodovara, Talijana Nannija Morettija, Danca Larsa Von Triera, Amerikanca Terrencea Malicka, braće Dardenne iz Belgije i Francuskinje Maiwenn Le Besco nalaze se među 19 filmova koji će se natjecati u službenoj konkurenciji na 64. festivalu u Cannesu, priopćili su u prošli tjedan organizatori. U službenom dijelu programa prikazat će se ukupno 38 filmova, 19 u natjecateljskom i 19 u programu pod nazivom Stanoviti pogled. Da bi došli do tog izbora, organizatori festivala morali su pregledati 1715 prijavljenih filmova, više nego prethodne godine (1665 filmova). Canneski festival, 64. po redu, održava se od 11. do 22. svibnja. Zlatna palma za životno djelo bit će uručena redatelju Bernardu Bertolucciju.

LOS ANGELES - Oscarom nagrađena francuska glumica Marion Cotillard pridružila se postavi novog filma o Batmanu koji će režirati Christopher Nolan, objavila je producentska kuća Warner. "The Dark Knight Rises", novi film iz serijala o čovjeku-šišmišu, u sjevernoameričkim kinima trebao bi se pojaviti u srpnju 2012. godine. Cotillard, dobitnica Oscara za ulogu Edith Piaf u "La Vie an Rose", u Batmanu će glumit Mirandu Tate, članicu upravnog odbora tvrtke Wayne Enterprises i pomogat će svom šefu Bruceu Wayneu/Batmanu (glumit ga Christian Bale) u njegovim filantropskim nastojanjima za boljitak Gothama. Christopher Nolan, osim režije potpisuje i scenarij novog Batmana, zajedno sa svojim bratom Jonthanom. Nolan je režirao i "Viteza tame", posljednji film iz serijala o tom superjunaku.

NEW YORK - Taksisti u New Yorku, koji prevoze putnike u četvrtima u kojima je visoka stopa zločina, dobili su zaštitne prsluke, objavila je u utorak njihova udruga.

Newyorška federacija taksista, pozivajući se na statističke podatke o smrtonosnim napadima na vozače, podijelila je u ponedjeljak pancirke vozačima koji su ih odmah počeli koristiti. Prvenstvo u opskrbi zaštitnim prslucima dobili su taksisti u noćnim smjenama u područjima koje u statistikama prednjače po napadima, prvenstveno je riječ o udaljenim četvrtima izvan Manhattana. Desetak prsluka donirala je jedna sigurnosna tvrtka, dok su dvadesetak prsluka darovali umirovljeni policajci. Newyorška federacija taksista priopćila je da namjerava proširiti program opskrbe vozača zaštitnim prslucima. Prema nekim podatcima, upravljanje taksijem jedan je od najopasnijih poslova u gradu. Iako je u protekloj godini nekoliko newyorških taksista poginulo tako što im je pucano u glavu, bilo da su se slučajno našli u pucnjavi ili su bili žrtve napada, asocijacija je priopćila da većina ozljena taksista potječe od uboda nožem ili pucnjeva u tijelo.

TOKIO - Japanac Jiroemon Kimura, trenutačno najstariji muškarac na svijetu, nakon smrti Amerikanca Waltera Brueninga koji je bio stariji od njega, proslavio je u utorak 114. rođendan u okolici Kiota, na zapadu Japana. "To je velika čast za mene i nemam riječi kojima bih opisao svoje osjećaje", rekao je Kimura.

"Shvaćam to kao znak Neba i veoma sam dirnut", dodao je. Odgovarajući na pitanje o potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka poharali sjeveroistok Japana, Kimura je rekao da ništa o tome nije čuo. "Pa to je strašno", uzviknuo je kada je čuo o razmjerima katastrofe. "No pred takvom prirodnom pojavom ljudi ne mogu puno učiniti", kazao je. Kimura koji je rođen 19. travnja 1897., radio je četrdesetak godina na pošti, a nakon odlaska u mirovinu posvetio se uzgajanju povrća, čime se bavio sve do 90. godine. Ima sedmero djece, od kojih je petero još živo, 14 unučadi, 25 praunučadi i 11 prapraunučadi. Najstarija osoba na svijetu je Amerikanka Besse Cooper rođena 26. kolovoza 1896. koja će ove godine proslaviti 115. rođendan.

KOPENHAGEN - Danski restoran Noma drugu je godinu zaredom proglašen najboljim na svijetu, po izboru više stotina stručnjaka iz cijeloga svijeta. Kopenhaški restoran vlasnika i 'chefa' Renea Redžepija (33) proglašen je najboljim u izboru britanskog časopisa "Restaurant" po ocjenama više od 800 kulinarskih stručnjaka iz svijeta. Noma se na naslovnicama svjetskih medija pojavila prošle godine kada je s mjesta najboljeg svjetskog restorana svrgnula dotad neprikosnoveni španjolski elBulli, koji je nakon toga i prestao s radom. Noma je smještena u obnovljenom starom brodskom skladištu u kopenhaškoj luci. U njoj se služi nordijski specijaliteti, a gurmani je obožavaju zbog korištenja sezonskih i lokalnih namirnica. Na drugom i trećem mjestu dva su španjolska restorana, El Celler de Can Roca u Gironi i Mugaritz u San Sebastianu. Najboljim chefom, u izboru svojih kolega, proglašen je Talijan Massimo Bottura iz restorana Osteria Francescana u Modeni.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙