FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB

Sajam dječje knjige u Bologni, 48. po redu, otvoren je u ponedjeljak u tom talijanskom sveučilišnom gradu, a među izlagačima su i predstavnici iz Hrvatske koja šesti put sudjeluje na najvažnijem međunarodnom sajmu posvećenom nakladništvu i multimedijskoj industriji za djecu. Lani je privukao 1300 izlagača iz 67 zemalja i 4763 međunarodnih trgovačkih predstavnika te da o tom događaju svake godine izvještava više od 600 novinara iz 70 zemalja. Hrvatska sudjeluje s devet nakladnika i pet autora koji Sajam u Bologni vide kao izvrsnu priliku za prodor domaćih pisaca, ilustratora i nakladnika, koji se na jednom mjestu mogu predstaviti svjetskom tržištu te ostvariti bolju međunarodnu suradnju sa stranim ilustratorima i ustanovama.

BEČ

Bebe mogu već vrlo rano i iznenađujuće brzo usvojiti gramatička pravila nekog novog jezika, pokazala je najnovija studija Instituta Max-Planck za kognitivna i neurološka istraživanja u Leipzigu. Znanstvenici pod vodstvom Angele Friederici puštali su talijanske rečenice četveromjesečnoj njemačkoj bebi. Kako su mjerenja na EEG-u pokazala, mozak četveromjesečne bebe memorirao je u roku od jedva petnaest minuta sintaktička pravila između pojedinih jezičnih elemenata i počeo reagirati na svako odstupanje od tih već naučenih obrazaca. Brzina kojom djeca uče jezike uvijek iznova čudi roditelje i lingviste. Nove riječi pamte za tren, kako i gramatička pravila. Već vrlo mala djeca u stanju su spoznati odnose između susjednih slogova, ako se u istom sastavu ponove samo nekoliko puta, a isto tako uočavaju i gramatička pravila koja se odnose na vrlo udaljene elemente u jednoj rečenici. Dosad su lingvisti mislili da se te mogućnosti spoznaje razvijaju kod djece tek oko 18. mjeseca života. Prof. Friederici smatra da se to događa već puno ranije što je za kasnije učenje jezika važan temelj.

NEW DELHI

Indija je u ponedjeljak objavila da prvi put nakon niza godina raste broj tigrova u zemlji, što je poticajno za očuvanje vrste, a skopčano je s točnijim popisivanjem životinja. Po posljednjem popisu vladine agencije za zaštitu tigrova Project Tiger, Indija je lani imala 1 706 tigrova, a 2006. bilo ih je 1 411. U Indiji živi najveća populacija tigrova u svijetu, više od polovice njihova ukupnog broja, ali su programi zaštite te životinjske vrste dosad teško uspijevali spriječiti pad njihova broja. Sadašnji broj tigrova daleko je od onoga zabilježenog 2002., kada je Indija imala 3 700 tigrova, a 1947., kada je stekla neovisnost, čak i 40 000 primjeraka.

MOSKVA

Stanovnik Novosibirska (Sibir) je u alkoholnom deliriju skočio sa 7. kata jedne zgrade, ali je imao ludu sreću i zaustavio se na granama drveta na visini trećeg kata, javila je ruska novinska agencija RIA. Pedesetogodišnjak koji je samo čudom preživio prošao je tek s nekoliko ogrebotina i nagnječenja. Susjedi su ga primijetili na drvetu i pozvali pomoć, rekao je za agenciju čelnik spasilačke ekipe u Novosibirsku Dimitrij Čepuhalin.

Zbog zloporabe alkohola u Rusiji svake godine umire pola milijuna ljudi (141 milijun stanovnika). Prekomjerno uživanje alkohola utječe i na očekivanu životnu dob u toj zemlji, koja je ispod one u siromašnim zemljama kao što su Bangladeš i Honduras, po službenim podatcima.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙