FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 23. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Američka glumica Lindsay Lohan osuđena je u petak na 120 dana zatvora zbog kršenja uvjetne kazne iz 2007. godinu za vožnju u pijanom stanju i odvedena u pritvor, ali je nedugo nakon toga izašla na slobodu uz jamčevinu. Glumici je trebalo početi suđenje u lipnju zbog krađe ogrlice vrijedne 2.500 dolara, ali je sutkinja u petak donijela odluku da taj incident, koji je iz krađe prekvalificirala u prekršaj, predstavlja kršenje uvjetne kazne i osudila ju je na 120 dana zatvora i 480 sati društevno korisnog rada. Glumičin odvjetnik je najavio žalbu, a Lohan je u petak navečer puštena na slobodu uz jamčevinu od 75.000 dolara do odluke o žalbi.

MEXICO - Više od milijun vjernika sudjelovalo je u petak u tradicionalnoj procesiji Križnog puta na Veliki petak u Iztapalapi, četvrti glavnoga meksičkog grada, na jednom od najposjećenijih vjerskih obreda u Latinskoj Americi. Ovo je bio 168. put da je Iztalapapi održana procesija Križnog puta. Osiguravalo ga je čak 7000 policajaca. Vlasti su izvijestile da nije bilo većih incidenata. Devedeset posto stanovnika Meksika rimokatoličke je vjere. U glavnome gradu ove južnoameričke države Mexicu živi 22 milijuna stanovnika, a u samoj Iztapalapi oko dva milijuna.

LJUBLJANA - Na tri od 12 zrakoplova tipa "Pilatus" kojima raspolaže slovensko ratno zrakoplovstvo utvrđen je kvar na elektroinstalacijama zbog kojih nisu mogli letjeti, a sumnja se da su ga izazvali poljski miševi, objavila je u petak komercijalna televizijska postaja POP-TV. Predstavnik slovenske vojske izjavio je za tu tv postaju da je otklanjanje kvara stajalo oko 5.000 eura. Sumnja se da su kvar, pregrizavši neke kabele, izazvali obični poljski miševi čiji je izmet otkriven u kabinama letjelica. Navodno se to dogodilo jer je nekoliko "Pilatusa" iz hangara bilo premješteno na otvoren prostor u vojnom dijelu ljubljanskog aerodroma Brnik. Premještaj se dogodio lani kako bi se u hangar smjestio luksuzni vladin zrakoplov "Falcon". Taj zrakoplov, kupljen prije deset godina, vraćen je iz SAD-a gdje je godinama bio iznajmljen zbog kritika domaće javnosti da je njegova kupnja bila nepotrebna i skupa.

MOSKVA - Ruski i sovjetski kozmonauti nikada nisu vodili ljubav u svemiru, rekao je u petak ruski stručnjak, a prenijela je agencija Interfax, nekoliko dana nakon proslave 50. obljetnice prvog čovjekova leta u svemir. "Nema nikakvih službenih ni neslužbenih informacija o spolnim odnosima i iskustvima u svemiru", rekao je Valerij Bogomolov, zamjenik direktora Instituta za medicinsko-biološko istraživanje, organizacije zadužene za znanstveno istraživanje svemira. "To se sigurno nije dogodilo u povijesti ruskog i sovjetskog svemirskog istraživanja", istaknuo je. Već godinama kruže priče da su Rusi i Amerikanci provodili tajna istraživanja o spolnim odnosima u bestežinskom stanju, ali su Moskva i Washington to redovito demantirali. "Što se tiče američkog svemirskog istraživanja, zapravo nemam nikakvih informacija kojima bih to odlučno demantirao. Ili nikakvih službenih informacija. Postoje tek šale kojima ne treba nužno vjerovati", kazao je Bogomolov.

ŽENEVA - Najveći ubrzivač čestica na svijetu (LHC) uspostavio je u srijedu novi svjetski rekord proizvevši snop neujednačene svjetlosti, priopćilo je u petak Europsko središte za nuklearno istraživanje (CERN) u Ženevi. Veliki hadronski sudarač (LHC) oko ponoći je uspostavio "novi svjetski rekord u snazi snopa" u akceleratoru čestica, ističe CERN u priopćenju. Tako je srušen prethodni rekord koji je 2010. postavio sudarač Tevatron u čikaškom Fermilabu, u Sjedinjenim Državama, navodi istraživačko središte na francusko-švicarskoj granici. "Budući da je snaga snopa presudna za uspjeh LHC-a, ovo je veoma velik napredak", komentirao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer, a prenosi se u priopćenju. Naime, veća snaga omogućuje veći broj sudara i tako osigurava više podataka. "Više podataka znači i veću mogućnost otkrića", dodao je Heuer. Zadaća LHC-a, prstena opsega 27 km, smještena sto metara pod zemljom, jest da rasvijetli tajnu nastanka svemira stvarajući uvjete kakvi su postojali odmah nakon 'velikog praska'.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙