FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se pojednostavljuje procedura za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i bitno smanjuju naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković podsjetio je da je Ustavni sud suspendirao određene članke Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer se ulazi dijelom i u vlasništvo nad njime, a izmjenama se išlo i za time da se stvore pretpostavke da se državno poljoprivredno zemljište što prije stavi u funkciju. Izmjene vezano uz korištenje, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i njegova prenamjena u kontekstu su gospodarskog oporavka i stvaranja pretpostavki za nove investicije, kazao je. Tako se, u skladu i s odlukom Ustavnog suda, predloženim izmjenama uz ostalo predlaže i smanjenje naknada za prenamjenu zemljišta. Uredbom je Vlada utvrdila najviše iznose naknade za priključenje građevina i drugih nekretnina na komunalne vodne građevine te maksimum te naknade za priključak na javnu vodoopskrbu vezala uz prosječnu mjesečnu bruto plaću u Hrvatskoj za prethodnu godinu.

ZAGREB - S uskrsnim blagdanima i proljetnim praznicima u Hrvatsku tradicionalno dolazi prvi veći val turista u sklopu turističke godine, a njih se ove godine za te dane očekuje nešto više nego što ih je bilo prošle godine, procjene su Ministarstva turizma, Udruge hrvatskih putničkih agencija-UHPA i hotelskih kuća. Takve procjene temelje na dobrim najavama s većine turističkih tržišta, ali i činjenici da je ove godine Uskrs kasnije nego lani, oslanja se i spaja s prvosvibanjskim praznicima, a nije nevažna ni najavljena povoljna vremenska prognoza za te dane. Najviše se turista očekuje u Istri, na Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji te Dubrovniku. Iz Ministarstva dodaju da će prema najavama s tržišta te blagdane i općenito turistički promet u travnju u Hrvatskoj obilježiti većinom individualni dolasci turista s okolnih, bližih tržišta poput Slovenije, Austrije, Mađarske i južnih pokrajina Njemačke iz kojih se očekuju većinom kraći obiteljski boravci. Pritom se iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Mađarske očekuje i do 10 posto više turista za te blagdane, dok bi slično kao lani moglo doći turista iz Italije.

ZAGREB - Sindikati na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) očekuju od Vlade prijedlog mjera za rješavanje problema radnika koji rade, a ne primaju plaće, izjavio je novinarima uoči sjednice GSV-a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever drži kako su socijalni partneri na tragu postizanja dogovora kojim bi se u razumnom roku rješavala pravna i tehnička pitanja u vezi neisplate plaća. To je vezano uz način kako će se ubuduće uplaćivati plaće i kako će se to evidentirati. To su pitanja tehničke prirode, ali na njih bi morali dobiti odgovore koje nismo dobili 19 godina, rekao je Sever. Na novinarski upit rekao je da sindikati prihvaćaju procjenu o broju zaposlenih koji ne primaju plaću između 18.000 i 25.000, pojasnivši kako su sindikati govorili o 70.000 radnika koji rade bez plaće na temelju zbroja zaposlenih u insolventnim tvrtkama i obrtima.

ZAGREB - Nuklearna elektrana Krško (NEK) planira u idućih deset godina uložiti oko 400 milijuna eura u poboljšanje nuklearne sigurnosti i to prvenstveno u preventivne mjere, najavio je član Uprave NEK-a Hrvoje Perharić na okruglom stolu pod nazivom "Sigurnost nuklearnih elektrana i budućnost nuklearne energetike" održanom u organizaciji Ministarstva gospodarstva. Kazao je i kako se zadnjih desetak godina prosječno ulagalo u tehnološku obnovu nuklearke više od 30 milijuna eura godišnje, što su značajna sredstva. Istaknuo je i kako je današnje tehnološko stanje elektrane i način ulaganja takav da su već stvoreni preduvjeti da će ona biti sposobna da radi i produženi vijek, za još nekih 20 godina. Nuklearka Krško je sigurna, kazao je Perharić napominjući kako bez ljudi adekvatnih kompetencija nema sigurnosti i u to se puno ulaže. Ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Darko Horvat istaknuo je kako se današnjim okruglim stolom željela poslati jasna poruka da se poduzimaju sve aktivnosti i da se sve radi kako bi dva objekta koja su u blizini (Krško i mađarska nuklearka Paks) bila u sigurnom radu, odnosno da su sigurne.

OPATIJA - Na Kvarneru se tijekom uskrsnih blagdana, od 22. do 25. travnja, očekuje oko 18.500 gostiju koji bi mogli ostvariti oko 53.600 noćenja, uglavnom u 93 otvorena hotela, podatci su koje je anketom među članicama prikupila kvarnerska Turistička zajednica. Po najavama, dio gostiju boravit će i u malim obiteljskim hotelima, hostelima, odmaralištima, privatnom smještaju te u autokampovima i marinama. Očekuje se da će u 93 hotela boraviti 72 posto najavljenih gostiju. U privatnom smještaju boravit će osam posto najavljenih gostiju, a 20 posto bit će u ostalim oblicima smještaja. Najviše turista očekuje se na otoku Krku (oko 6000), opatijskoj rivijeri (oko 5000), otoku Lošinju (oko 3000), crikveničkoj rivijeri (oko 1500) i na otoku Cresu (oko 800). Očekuje se da će, uobičajeno, najviše gostiju doći iz Njemačke, Italije i Austrije.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) sredinom svibnja kreće s akcijom "Kupujmo hrvatsko" kojoj se lani pridružila i zajednička akcija Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore (HOK) "Vrijedne ruke". Akcije će se održavati od svibnja do rujna u 21 hrvatskom gradu, počinju 14. svibnja u Čakovcu, a završavaju 17. rujna u Zagrebu, navode iz HGK. Putem akcije "Kupujmo hrvatsko" HGK promovira kvalitetne domaće proizvode, nosioce znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta", s ciljem osvješćivanja važnosti kupovine takvih proizvoda kako bi se pridonijelo povećanju ukupne konkurentnosti gospodarstva, ali i očuvanju nacionalnog identiteta. Znakovi kvalitete jamče kvalitetu proizvoda, osiguravaju im lakši proboj na svjetska tržišta te ulijevaju povjerenje potrošačima, ističu u HGK. Znak "Hrvatska kvaliteta" do sada je dobilo 235 proizvoda, a znak "Izvorno hrvatsko" ima 116 proizvoda.

ZADAR/ZAGREB - OTP banka objavila je danas da je ponudila najpovoljniju kamatnu stopu od 4,35 posto za subvencionirane stambene kredite, te da će od 1. svibnja građanima ponuditi stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom za prve dvije godine otplate već od 4,99 posto. OTP banka sklopila je ugovor s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) o davanju subvencioniranih stambenih kredita. Pritom iz te banke navode kako je OTP banke ponudila najpovoljniju kamatnu stopu od 4,35 posto (efektivna kamatna stopa - EKS 4,44 posto) fiksnu tijekom prve četiri godine otplate kredita i kamatnu stopu od 4,75 posto (EKS 4,85 posto) fiksnu za petu i šestu godinu otplate kredita. Također najavljuju da će od 1. svibnja OTP banka građanima ponuditi još povoljnije stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom za prve dvije godine otplate kredita. Kod ovih kredita za mlade kamatna stopa bit će 4,99 posto (EKS 6,63 posto) fiksna za prve dvije godine otplate, dok će u standardnoj ponudi kamatna stopa biti 6,25 posto (EKS 7,06 posto) fiksna za prve dvije godine otplate.

ZAGREB - Glavna skupština Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) sazvana za početak lipnja odlučivat će između ostalog o raspodjeli prošlogodišnje dobiti te isplati dividende dioničarima u iznosu od 55,18 kuna po dionici, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Tvrtka je 2010. završila s neto dobiti od 37,1 milijun kuna, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se u zakonske rezerve rasporedi 1,8 milijuna kuna, u statutarne rezerve 21,15 milijun kuna, a za isplatu dividende 14,1 milijun kuna i to za povlaštene i redovne dionice po 55,18 kuna po dionici. Skupština treba primiti na znanje godišnji plan društva za 2011., usvojen od strane Uprave i Nadzornog odbora prema kojem bi ukupni prihodi iznosili 687 milijuna kuna, ukupni rashodi 651 milijun kuna, a neto dobit 28,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren redovni promet od 22,8 milijuna kuna, a dionički indeksi drugi dan zaredom bilježe blagi rast, Crobex je povećan za 0,20 posto na 2.194,64 bodova, dok je Crobex10 porastao za 0,45 posto na 1.222,24 boda. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 10,1 milijun kuna i laganim rastom cijene, za 0,07 posto na 285,50 kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe prodano je za 4,1 milijun kuna, a cijena te dionice je porasla za 1,72 posto na 265 kuna. Dionica Belja imala je promet malo manji od 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 5,6 posto na 92,93 kune. Promet veći od milijun kuna danas je ostvarila još samo dionica Ine (1,1 milijun kuna), a cijena joj je porasla za 3,25 posto na 3.810 kuna. To je ujedno najveća zadnja cijena Inine dionice u zadnja dva tjedna od kada je (11. travnja) nastavljeno trgovanje tom dionicom nakon privremene obustave njihovog trgovanja u prethodna dva tjedna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 41,2 milijuna kuna, ili 13,2 milijuna kuna više nego jučer. Istodobno je ponuda bila 221 milijun ili gotovo 6,5 posto više. Najviše je danas, 12,7 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok od dva tjedna uz kamatnu stopu od 0,2 posto. Prekonočnih je pak pozajmica plasirano u iznosu od 8 milijuna kuna, dok je kamatna stopa ostala nepromijenjena na 0,54 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 21,2 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s 0,54 na 0,43 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙