FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: mogućnost smanjenja rejtinga SAD-a srušila tržište

Autor: neba
NEW YORK, 19. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule više od 1 posto, što je njihov najveći dnevni pad u više od mjesec dana, jer je agencija Standard & Poor's upozorila da bi mogla smanjiti rejting SAD-a, a ulagače zabrinjava i dužnička kriza u eurozoni.

Dow Jones indeks oslabio je 140 bodova, ili 1,14 posto, na 12.201 bod, dok je S&P 500 pao 1,10 posto, na 1.305 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 2.735 bodova.

Ulagače je uzdrmalo upozorenje agencije Standard & Poor's da postoji rizik da će u iduće dvije godine smanjiti kreditni rejting SAD-a, ako Washington ne uspije zauzdati državni dug i proračunski deficit.

Agencija je potvrdila najviši mogući rejting SAD-a od AAA, ali je snizila prognozu za rejting iz 'stabilne' u "negativnu'.

To je izazvalo oštar pad cijena dionica, pa je odmah nakon te vijesti Dow Jones indeks potonuo više od 200 bodova. No, kasnije su gubici ipak ublaženi.

„To je alarm za buđenje. Američka vlada sada mora učiniti nešto kako bi smanjila proračun. To je dugoročno pozitivno za tržište dionica, no kratkoročno bi moglo biti negativno“, kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Avalon Partners.

Smanjenje prognoze na 'negativnu' znači da bi S&P mogao sniziti rejting američkom državnom dugu, a to bi značilo da bi vlada morala plaćati veće kamate na nove obveznice.

S obzirom da kamate po kojima vlada izdaje obveznice služe kao referentna točka za sve ostale kredite, to bi značilo da bi porasle kamate na kredite građanima i kompanijama, na kreditne kartice... A to bi negativno utjecalo na potrošnju i cjelokupno američko gospodarstvo.

Koliko je upozorenje S&P-a uznemirilo ulagače, pokazuje i snažan rast VIX indeksa Čikaške burze opcija. Taj 'indeks straha' prvotno je skočio više od 24 posto, da bi trgovanje završio u plusu od 10,7 posto.

Ulagače zabrinjava i europska dužnička kriza. Jučer je agencija Moody's smanjila rejting irskim bankama, sve je više i špekulacija o restrukturiranju dugova Grčke, a još nisu poznati ni detalji paketa međunarodne financijske pomoći Portugalu.

Ni nastavak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija ne ohrabruje.

Cijena dionice Citigroupa ostala je gotovo nepromijenjena, nakon što je banka objavila malo bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate. U prvom tromjesečju čista dobit Citigroupa pala je 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no uspjela je smanjiti gubitke na lošim dugovima.

Dionica Texas Instrumentsa pojeftinila je, pak, 2 posto, jer je taj proizvođač čipova, zbog rasta troškova poslovanja, u prvom kvartalu ostvario manju dobit nego što se očekivalo.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 7,8 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 8,47 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 4 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,10 posto, na 5.870 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 2,11 posto, na 7.026 bodova, a pariški CAC 2,35 posto, na 3.881 bod.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙