FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: prosvjed zbog Haaških presuda

Autor: dsil
RIJEKA,16. travnja 2011.(Hina) - Petstotinjak branitelja, članova udruga stradalnika Domovinskog rata i drugih građana danas je mirnim mimohodom središtem Rijeke izrazilo nezadovoljstvo Haaškim presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Prosvjed je organizirao riječki ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR). Prosvjednici su se oko 11 sati okupili na Mostu hrvatskih branitelja te u koloni mirno prošli Korzom do Jadranskog trga.

Tu je predsjednik riječkog ogranka UHDDR-a Mile Biondić održao govor u kojem je naglasio kako je "ova sramotna presuda najbolja slika političkog Haaškog suda". Nastoji se izjednačiti agresor i žrtva, rekao je.

Predsjednik riječkog UHDDR-a Biondić "odgovornima za ovu presudu" smatra nekadašnjeg premijera Ivicu Račana zbog - kako je naveo - "suludog prihvaćanja Haaškog suda", tadašnjeg Račanova suradnika, a današnjeg predsjednika Republike Ivu Josipovića, koji je, kako je ustvrdio Biondić, pravno "izručio 'Oluju' Haagu", bivšeg predsjednika Stjepana Mesića za kojeg je ocijenio da je "napravio sve da se generali osude" te bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je sada u pritvoru u Austriji, a koji je izručio generala Antu Gotovinu Haaškom sudu.

Na spomen Stjepana Mesića dio prosvjednika je skandirao "izdajica" i "veleizdaja".

Nakon Biondićeva govora prosvjednici su se ponovno mirno vratili Korzom do Mosta hrvatskih branitelja. Tu su izmolili molitvu "Oče naš" za hrvatske generale te se razišli.

(Hina) xdsil ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙