FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: razočaranje presudom hrvatskim generalima

Autor: Pejo Gašparević,Vedran Ribarević
SPLIT/MAKARSKA, 15. travnja 2011. (Hina) - Čelnici Splitsko-dalmatinske županije, grada, branitelji i predstavnici stranaka razočarani su današnjom presudom Haškog suda.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader izrazio je "duboku razočaranost" današnjom prvostupanjskom presudom Haaškoga suda generalima Gotovini i Markaču te očekivanje da će u žalbenom postupku oni biti oslobođeni krivnje.

"Siguran sam kako dijelim šok i duboko razočaranje svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije zbog presude Suda u Haagu kojom se generali Hrvatske vojske Ante Gotovina i Mladen Markač proglašavaju krivima", rekao je župan Sanader u pisanoj izjavi. Po njegovim riječima, šok i nevjerica to su veći jer su svi dokazi tužiteljstva u postupku pred sudskim vijećem pobijeni i sve je upućivalo na oslobađajuću presudu koju generali zasigurno zaslužuju. Dodao je kako se nada kako će se njihova nevinost potvrditi u žalbenom postupku.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum ocijenio je presudu Haaškoga suda kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nepravomoćno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora strašnom i sramotnom.

"Presuda je strašna, Bog je svakomu dao da nosi križ, netko nosi lagani, a Gotovina nosi najteži križ. Država nije napravila sve što je trebalo", izjavio je Kerum, dodajući da je Gotovina "naš heroj".

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov, kojemu je general Gotovina u ratu bio jedan od zapovjednika, izjavio je kakao je danas presuđeno "cijeloj Hrvatskoj i svima onima koji su stvarali hrvatsku državu".

"Ja sam bio s Gotovinom pet godina i zato se osjećam i sam osuđenim, kao što se tako osjeća svaki branitelj kojemu je Gotovina bio zapovjednik", istaknuo je Šundov.

Predsjednik splitskoga SDP-a Marin Jurjević smatra da je presuda nepravedna i "duboko dovodi u pitanje pravednost Haaškog suda", te da nikad neće prihvatiti sintagmu o "udruženome zločinačkom pothvatu". Po njegovim riječima, generali Gotovina i Markač su simbol Domovinskog rata i borbe za oslobođenje Hrvatske te "treba poduzeti sva pravna sredstva da se ta nepravda pokuša ispraviti".

U Makarskoj je pedesetak hrvatskih branitelja koji su u hotelu "Park" pratili izricanje presude hrvatskim generalima s nevjericom dočekalo završnu riječ glavnog suca.

Na čitanju presude čulo se među braniteljima kako će to biti presuda Hrvatskoj, oslobodilačkoj akciji Oluji, presuda hrvatskom narodu. Nakon izricanja presude branitelji su ostali mirni i dostojanstveni, u šoku i tuzi, nevjerici u sudski postupak koji je, po riječima svih branitelja što su pratili suđenje, montiran.

"U Haagu je danas umrla pravda", čulo se među makarskim braniteljima pri mirnom odlasku iz hotela.

"Sramota. Sramotna presuda kojoj se nitko nije nadao, a pogotovo ne kazni s naglaskom 'zločinačka organizacija'. Ipak, vjerujemo da će žalba uroditi plodom i dokazati istinu o obrambenome Domovinskom ratu", rekao je čelnik makarske Hvidre Damir Zukić.

Inače, u gradu na plakatima sa slikom Gotovine piše "Ponosu hrvatski".

(Hina) xpgas/xvrib ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙