FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nazor: Gotovina i Markač nisu zločinci

Autor: tdel
ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor rekao je danas kako Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu nije dokazao krivnju hrvatskim generalima, da je vojno-redarstvena akcija "Oluja" oslobodilačka operacija, a hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu zločinci.

"To su činjenice utemeljene na povijesnim izvorima koje ne može osporiti niti jedna sudska presuda", izjavio je Nazor upitan kako komentira presude generalima Gotovini i Markaču. Dodao je kako to nije kraj pravne borbe, što je doduše slaba utjeha hrvatskim generalima i njihovim obiteljima jer će do daljnjega biti odvojeni. "Oni su najveće žrtve današnje presude", ocijenio je.

Nazor smatra da je Hrvatska 1991. bila u težoj situaciji nego danas, kada je suverena država, pa se uz odlučno vodstvo i jedinstvo naroda uspjela obraniti. Stoga vjeruje da će u daljnjem pravnom postupku izrečene presude biti pobijene.

"Povijesno iskustvo pokazuje da se hrvatski narod nikad nije pomirio s nepravdom. Može li itko komu je stalo do istine prihvatiti presudu o 'udruženom zločinačkom pothvatu'", upitao se.

Napominjući da ga od trenutka kad je završeno čitanje presude ne prestaju me zvati ogorčeni branitelji, Nazor je rekao kako se njihovi komentari na izrečene presude generalima Gotovini i Markaču mogu se sažeti u jednoj rečenici - presuda je sramotna, ona je nastavak srpske agresije i definitivna potvrda da presudama haškog suda pravda nije zadovoljena.

To je, naveo je, između ostalih, već rekla Sonja Biserko, dokazani borac za ljudska prava i voditeljica Helsinškog komiteta Srbije. "Tomu zaista nemam što dodati. I dalje tvrdim da Haag nije dokazao krivnju hrvatskim generalima", rekao je Nazor.

(Hina) pp/xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙