FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: tribina „Haški sud i pravda“

Autor: pgas
SPLIT, 4. travnja 2011. (Hina) - Sudionici večerašnje tribine „Haški sud i pravda“, koju je organizirala splitska udruga Benedikt, izrazili su nadu da će Haški sud 15. travnja izreći oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

„Očekujem kristalno čistu oslobađajuću presudu trojici hrvatskih generala, ali i strepim za ishod sudskog postupka jer iskustva govore da sudovi znaju donijeti nepravedne presude“, rekao je Lujo Medvidović, odvjetnik iz Osijeka. Medvidović očekuje od Haškog suda kako će prepoznati da su hrvatski generali bili „branitelji svoje Domovine od agresije“.

„Ne mogu razumijeti zašto nije podignuta optužnica za agresiju na Hrvatsku i optužnica za Bleiburg“, rekao je Medvidović kritizirajući ponašanje hrvatskih političara.

Novinar i publicist Zoran Vukman je istaknuo kako u očekivanju presude trojici hrvatskih generala, koja je zakazana za 15. travnja ove godine, treba zadržati „razboritost i jakost duha“.

„Mi smo dovedeni do takvog iskušenja da čovjek može izgubiti razum, ali 15. travnja ove godine neće se dogoditi propast svijeta, niti propast Hrvatske, ali bi nas se moglo uzdrmati“, kazao je Vukman.

Po Vukmanovom tumačenju u slučaju oslobađajuće presude generalu Anti Gotovini on bi se u Hrvatsku vratio na slobodu u „predizborno vrijeme i kao karizmatična osoba mogao bi biti ključna politička figura ukoliko se odluči politički angažirati“. Vukman također smatra da bi Haaški sud mogao Gotovinu eventualno osuditi na pet ili šest godina zatvora kako bi se spasio autoritet tog suda, ali moguća je, po Vukmanu, i najgora varijanta da Gotovina bude osuđen, primjerice, na 25 godina zatvora.

"Većina medija u Hrvatskoj su prohaški, naš medijski i pravosudni sustav je razoren", kazao je Vukman.

Uoči tribine, koja je održana u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu, priređena je u sakristiji sjemeništa polustna molitva za hrvatske generale u Haagu. Molitvu je predvodio pater Josip Marcelić.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙