FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovne i rudarske dionice poduprle europske burze

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su značajnije ojačali, predvođeni dionicama u sektoru ruda i onima bankovne industrije, kojima je podršku pružila objava rezultata poslovanja američkog JP Morgan Chasea.

Indeksi na ključna tri europska tržišta bili su na ujednačenom postotnom dobitku, u visini oko 1,2 posto, pri čemu je indeks londonske burze FTSE dosegnuo 6.037 bodova, frankfurtski DAX 7.191 bod, a pariški CAC 4.024 bodova.

Od najvećih dobitnika ističe se rudarski sektor, čiji su pripadnici nadoknadili dio većih gubitaka proizišlih iz vala dobitonosnih prodaja dan ranije. Podršku im je pružio i rast cijena kovina.

Značajnije dobitke pritom je ostvario Fresnillo, s rastom cijena dionica od 2,1 posto, nakon što je izvijestio da je njegova proizvodnja zlata porasla na rekordnu razinu u prvom tromjesečju, a da je na dobrom putu da zabilježi ciljanu razinu proizvodnje srebra u 2011.

Na dobitku su bile i dionice banaka, poglavito nakon što su rezultati poslovanja američke banke JP Morgan Chase nadmašili očekivanja.

Najveći dobitnici pritom su bile dionice Barclaysa, BBVA, Deutsche Banka i Societe Generalea, čiji je rast iznosio u rasponu od 1,8 i 2,3 posto.

Ojačale su i dionice industrijskih divova, predvođenih ThyssenKruppom čije su dionice ojačale 3,1 posto zbog glasina da grupa razmatra prodaju imovine radi jačanja bilance.

Pridružio im se i Schneider Electric, s rastom cijena dionica od 1,3 posto nakon što je opovrgnuo medijske napise da razmatra preuzimanje Tyco Internationala.

Fokus ulagača u potrazi za daljnjim smjernicama tijekom dana će se preusmjeriti gospodarskim pokazateljima s druge strane Atlantika, poglavito podacima o rastu prometa u američkoj maloprodaji u veljači.

"U srednjoročnoj perspektivi ne očekujem da će tržišta značajnije odstupiti od aktualnog uskog raspona. Mislim da nije vjerojatno za očekivati skok indeksa iznad najviših razina zabilježenih u veljači, osim ako se ne pojavi svojevrstan pokretač", kazao je Will Hedden, trgovac u IG Indexu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,9 posto, završivši trgovanje na 9.641 bodu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙