FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G7 smirio europska tržišta dionica

Autor: gvla
LONDON, 18. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europska su tržišta dionica u petak ojačala nakon što je intervencija G7 radi zaustavljanja rasta jena pomogla umiriti financijska tržišta, potresena posljedicama razarajućeg potresa i tsunamija i iz toga proizašle nuklearne krize u Japanu.

Indeks Londonske burze Ftse tako je ojačao 0,8 posto na 5.741 bod. Rast frankfurtskog DAX-a iznosio je 1,1 posto, što ga je podiglo na 6.728 bodova, dok je CAC indeks pariške burze ojačao još i više, 1,4 posto, na 3.839 bodova.

Tržišta u posljednje vrijeme potresaju nemiri na Bliskom Istoku i katastrofa u Japanu. U nastojanju da ih smiri, skupina sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta (G7) odlučila je intervenirati kako bi zaustavila nagli rast japanskog jena. Nakon intervencije japanska je valuta potonula.

"Intervencija G7 smirujuće djeluje na tržišta, no nam je potrebno još nekoliko dana konsolidacije kako bismo se uvjerili da je najgore prošlo", ističe čelnik odjela analize tvrtke City Index Giles Watts.

Japanska nuklearna kriza i u petak je utjecala na specifičnu skupinu europskih kompanija. Tako je francuska inženjerska grupacija Schneider zabilježila 2,9-postotni rast vrijednosti dionica jer se očekuje da će imati koristi od preorijentacije na efikasniju potrošnju energije nakon japanske katastrofe.

Na strani gubitnika, njemački energetski div E.ON oslabio je 1,3 posto nakon što je slijedom vladina dekreta obustavio rad jednog nuklearnog reaktora u kontekstu zbivanja u Japanu.

Među europskim se gubitnicima ističu i španjolske banke, nakon što je izvješće središnje banke te zemlje ukazalo na rast nenaplativih potraživanja u siječnju na najvišu razinu u 16 godina. BBVA je oslabila 1,6 posto.

Tržištima prevladava oprez i zbog opetovanog kineskog podizanja razine rezervi u bankama, radi suzbijanja inflacije.

Analitičari ipak ocjenjuju da su temelji europskih tržišta dionica čvrsti a slabost u proteklim danima opisuju kao priliku za ulaganje u atraktivne ponude.

Nikkei indeks Tokijske burze ojačao je 2,8 posto na 9.207 bodova.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙