FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničen rast europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON, 28. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su podršku crpili iz tehnološkog sektora, no veće dobitke priječio je nepopustljiv oprez ulagača zbog stanja u Libiji i bliskoistočnoj regiji.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse ojačao 0,09 posto, na 5.905 bodova, a na skromnom je dobitku, od 0,04 posto, bio i pariški CAC, popevši se na 3.973 boda. Frankfurtski je DAX bio na gubitku u visini 0,2 posto, spustivši se na 6.932 boda.

Među najvećim dobitnicima bio je sektor proizvodnje opreme za telekome, predvođen divovima te industrije Nokijom i Alcatel-Lucentom, čije su dionice poskočile 2,4 i četiri posto nakon što im je Goldman Sachs podigao investicijski rejting.

Ulagači su međutim i dalje zabrinuti zbog situacije na Bliskom Istoku, poglavito u Libiji i Siriji. Glavobolje ulagačima zadaje i dalje japanska nuklearna kriza, ograničavajući veće dobitke na burzama.

Pod pritiskom su bile dionice automobilskog sektora. Tako je dugovima opterećen njemački proizvođač automobila Porsche zabilježio pad cijena dionica od 3,2 posto, nakon odobrenja povećanja kapitala za gotovo pet milijardi eura, čime su uklonjene prepreke udruživanju s Volkswagenom.

Od ostalih pripadnika toga sektora na gubitku su još bile dionice Daimlera i Renaulta, za 1,2 i 0,7 posto.

Dionice automobilskog sektora nisu bile pošteđene ni pritisaka proizišlih iz visokih cijena nafte u kontekstu nastavljenih napetosti na Bliskom Istoku.

Deutsche Securities srezao je prognoze operativne dobiti Toyote u idućoj poslovnoj godini, što naglašava ozbiljnost posljedica razornog potresa koji je gotovo zaustavio japansku proizvodnju automobila.

Ulagači će za nove smjernice ovaj tjedan posebnu pozornost posvetitii najnovijim podacima o zaposlenosti u SAD-u.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,6 posto, na 9.478 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙