FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači čekaju ECB-ovu odluku o kamatnim stopama

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 7. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su podršku dobivali od financijskih dionica pred odluku Europske središnje banke o kamatnim stopama, no brige ulagača oko dužničke krize u eurozoni ne prestaju nakon što je i Portugal morao zatražiti pomoć.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse oslabio 0,26 posto, na 6.025 bodova, dok je frankfurtski DAX kliznuo za 0,19 posto, na 7.201 bod. Na manjem je dobitku bio pak pariški CAC, popevši se na 4.049 bodova.

Pod budnim okom tržišta odvijat će se današnje zasjedanje ECB-a i odluka o kamatnim stopama.

Prema Reutersovoj anketi ECB će vjerojatno podići kamatne stope budući da je njezin fokus usmjeren obuzdavanju inflacije. Ne očekuju se ipak veći signali u pogledu novih poteza jer ECB strahuje da bi time naštetio posrnulim članicama u rubnom dijelu eurozone.

"Čini se da je tržište već uzelo u obzir povećanje kamatnih stopa u eurozoni," kazao je Will Hedden, trgovac u IG Indexu.

Prije odluka ECB-a ulagači su pratili i zasjedanje britanske središnje banke koja je očekivano odgodila podizanje kamatnih stopa, zadržavši ih tako na rekordno niskih 0,5 posto.

Današnje trgovanje dobrim je dijelom obilježila vijest iz Portugala koji je postao treća članica eurozone nakon Grčke i Irske koja se morala za financijsku pomoć obratiti Europskoj uniji.

Oči ulagača sada su pak uperene u Španjolsku zbog sumnji da bi mogla biti sljedeća na redu za pomoć, iako je mogućnost širenja zaraze njezina ministrica gospodarstva Elena Salgado apsolutno isključila.

"Potez Portugala bio je uvelike očekivan", kazao je Lothar Mentel, glavni ulagački strateg u Octopus Investmentsu."Sada će fokus tržišta biti više usmjeren na Španjolsku, tako da pritisci neće prestati".

Bankovne dionice u takvim su okolnostima najviše profitirale, uz prosječan rast cijena dionica pripadnika toga sektora od 1,8 posto.

Portugalske banke Millennium bcp, Banco Espirito Santo i BPI redom su dobile na vrijednosti između 4,1 i 4,6 posto, nakon što je Portugal zatražio pomoć.

Ojačale su i dionice BNP Paribasa, Banco Santandera i Credite Suissea, u rasponu od 2,1 i 2,8 posto.

"Zabilježili smo prodaje dionica španjolskih banaka", kazao je čelnik trgovanja u jednoj europskoj ulagačkoj banci. "Pažnja ulagača samo se preusmjerila na stanje tržišta nekretnina u Španjolskoj, otpise imovine koje banke moraju provesti, tako da opasnost nije prošla."

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je blagih 0,07 posto, na 9.590 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙