FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povoljne kupnje poduprle europske burzovne indekse, trgovina oprezna zbog Libije

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su podršku crpili iz povoljnije kupovine dionica poglavito u sektoru osiguravatelja nakon prošlotjednih rasprodaja, no ulagači su trgovali oprezno, budno prateći nova zbivanja u Libiji.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse kliznuo 0,11 posto, na 5.779 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,18 posto, spustivši se na 6.803 boda. Pariški CAC je pak bio na dobitku od 0,25 posto, popevši se na 3.914 bodova.

Najnovija vijest iz Libije o sinoćnjem padu američkog ratnog zrakoplova F-15E Figter uznemirila je ulagače na tržištima, potaknuvši ih na veći oprez. Prema riječima glasnogovornika američkog ratnog zrakoplovstva, pad zrakoplova najvjerojatnije nije prouzročila neprijateljska paljba.

Rast burzovnih indeksa po ocjeni trgovaca mogao bi stoga biti ograničen eventualnim lošim vijestima uz japanske nuklearne elektrane u Fukušimi, nasilja u Libiji i građanskih nemira u drugim dijelovima Bliskog Istoka.

Sektor osiguranja, čije su dionice pretrpjele velike gubitke u prošlotjednom valu prodaja koji je uslijedio nakon što je Japan pogodio razorni potres i siloviti tsunami, ostao je među većim dobitnicima, s prosječnim rastom cijena dionica od jedan posto.

Na dobitku su bile i bankovne dionice za kojima su ulagači pohrlili nakon što je JP Morgan objavio da je sada sjajna prilika za kupnju dionica globalnih investicijskih banaka budući da je utjecaj japanske krize ograničen.

Među dionicama koje su po ocjeni te brokerske kuće najbolji odabir nalaze se one UBS-a, BNP Paribasa i Intese Sanpaola, koje su redom ojačale u rasponu od jedan do dva posto.

"Izloženost europskih kompanija Japanu prilično je ograničena a globalni BDP i dalje je snažan, uz daljnji snažan rast gospodarstava u nastajanju", kazao je Andrea Williams iz Royal London Asset Managementa.

Brokeri su i dalje optimistični zbog snažnih rezultata poslovanja kompanija koji bi prema njihovoj ocjeni trebali podupirati rast burzovnih indeksa.

"Unatoč oporavku cijena posljednjih dana i dalje smo uvjerenja da je tržište precijenilo utjecaj negativnih vijesti vezanih uz zbivanja izvan Europe, dok je istodobno zanemarilo neke od pozitivnih događanja koja su nam geografski bliža", kazali su analitičari Nomure.

Indeks Tokijskog tržišta Nikkei prvog je radnog dana u ovom tjednu poskočio 4,36 posto, zaključivši poslovanje na 9.608 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙