FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europsko tržište dionica raste, ignorira negativne čimbenike

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 8. travnja 2011. (Hina/Reuters) Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, poduprti dobitnicima u rudarskom sektoru uslijed rasta cijena kovina temeljem poboljšanih gospodarskih prognozi i pada dolara.

Tako je indeks londonske burze Ftse ojačao za 0,92 posto, na 6.062 boda, a na sličnom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, popevši se na 4.065 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,58 posto, na 7.220 bodova.

Stratezi kažu da su monetarni poticaji, poput kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u, ključan faktor koji je neprestano pružao poticaj tržištima. To je pomagalo ulagačima da zanemare negativne vijesti poput japanske nuklearne krize, napetosti u Arapskom svijetu, dužničke krize u eurozoni i rastućih kamatnih stopa.

"Zadivljujuća je otpornost tržišta na negativne čimbenike", kazao je Richard Jeffrey iz Cazenove Capital Managementa.

"U nekom smislu to upućuje na likividnost međunarodnog financijskog sustava zahvaljujući kvantitativnom popuštanju. Moglo bi se pokazati daleko snažnijom silom od ECB-ovih mjera popuštanja monetarne politike", dodao je.

Ipak, američka središnja banka Fed najvjerojatnije će u iduća najviše tri mjeseca okončati program otkupa državnih obveznica, vrijedan 600 milijardi dolara, a mogla bi i podići kamatne stope. Tržišta bi se tada mogla 'kolebati', kazao je Jeffrey.

Zlato je dosegnulo novu rekordno visoku cijenu, dok su cijene srebra po prvi put od 1980. premašile 40 dolara za uncu, budući da su slabiji dolar i zabrinutosti u vezi inflacije nagnale ulagače na kupnju plemenitih kovina.

Značajnije su također porasle i cijene baznih metala. U takvom su ozračju na dobitku bile dionice rudarskih kompanija Anglo American, BHP Billiton i Fresnillo, u rasponu od 2,1 do 2,7 posto.

Među dobitnicima su bili i osiguravatelji, predvođeni Axom, Swiss Lifeom, Old Mutualom i Avivom, čije su dionice poskočile između 1,7 i 3,3 posto.

U bilješci klijentima UniCredit je preporučio kupnju dionica europskih osigaravatelja a prodaju dionica lanaca maloprodaje, ističući kako će rast kamatnih stopa na koji se jučer odlučila Europska središnja banka biti poticajan za sektor osiguranja dok će zakočiti osobnu potrošnju.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,85 posto, završivši ovotjedno trgovanje na 9.768 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙