FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica pale četvrti dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 13. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Zbog oštrog pada cijena nafte, razočaravajućih kvartalnih prihoda Alcoe i nuklearne krize u Japanu, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, četvrti dan zaredom.

Dow Jones indeks potonuo je 117 bodova, ili 0,95 posto, na 12.263 boda, dok je S&P 500 pao 0,78 posto, na 1.314 bodova, a Nasdaq indeks 0,96 posto, na 2.744 boda.

Cijene dionica na Wall Streetu neprestano slabe od prošloga četvrtka, a jučer se silazni trend intenzivirao zbog oštrog pada cijena nafte drugi dan zaredom, što je izazvalo snažan pritisak na energetski sektor.

Nakon Goldman Sachsa u ponedjeljak, jučer je i Međunarodna agencija za energiju upozorila da bi visoke cijene nafte mogle izazvati slabljenje potražnje za crnim zlatom.

Zbog toga je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula daljnjih 3 posto, na 106,25 dolara po barelu, najnižu razinu u ovom mjesecu.

To je, pak, izazvalo pad cijena dionica u energetskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora izgubio 3 posto. Pritom je cijena dionice naftnog diva Exxon Mobila pala 2, a Chevrona 3 posto.

Nemiri na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi posljednjih su mjeseci potaknuli rast cijena nafte na najviše razine u 30 mjeseci, što je poticalo i dionice u energetskom sektoru.

S&P indeks tog sektora ojačao je u prvom tromjesečju 11,1 posto, dok je S&P 500 u istom razdoblju osvojio 4,5 posto.

„Dulje vrijeme na tržištu su predvodili sektori povezani s rastom cijena nafte i sirovina. No, kada će cijene sirovina početi klizati, slijedit će ih i dionice iz tih sektora“, kaže Robert Van Batenburg, direktor u tvrtki Louis Capital.

Zajedno s cijenama nafte, pale su i cijene metala te drugih sirovina, pa se pod pritiskom našao i rudarski sektor.

S&P indeks tog sektora oslabio je jučer 1,4 posto, pri čemu je dionica australskog rudarskog diva Rio Tinta pala 2,3, a njegovog američkog konkurenta Freeport-McMoRan Copper & Golda 3,1 posto.

Ulagače je pokolebao i slab početak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Razočaravajući prihodi Alcoe u prvom tromjesečju izazvali su pad cijene dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija za 6 posto.

Loše raspoloženje na tržištu posljedica je i povećanja razine nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukushima s 5 na 7, najvišu razinu na ljestvici, čime je ta katastrofa izjednačena s onom u Černobilu 1986. godine, premda je istjecanje radijacije manje nego tada.

Jasno je da će nuklearna kriza, kao i druge posljedice katastrofalnog potresa i tsunamija 11. ožujka ostaviti dubok trag u japanskom gospodarstvu.

„To znači kratkoročno slabiji rast Japana, a to će pritisnuti i rast cijelog svjetskog gospodarstva“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Avalon Partners.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,47 posto, na 5.964 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,42 posto, na 7.102 boda, a pariški CAC 1,54 posto, na 3.976 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙