FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica pale, prihodi Alcoe podbacili

Autor: neba
NEW YORK, 12. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi pali, ponajviše zbog pada cijena nafte, što je negativno utjecalo na energetski sektor, dok je dionica Alcoe pojeftinila više od 3 posto jer su prihodi kompanije u proteklom tromjesečju razočarali.

Dow Jones indeks oslabio je 1 bod, ili 0,01 posto, na 12.378 bodova, dok je S&P 500 pao 0,28 posto, na 1.324 boda, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 2.771 bod.

Pod pritiskom se jučer iznenada našao energetski sektor, nakon što su analitičari Goldman Sachsa poručili svojim klijentima da bi, nakon višemjesečnog snažnog rasta, cijena nafte mogla pasti zbog mogućeg prekida vatre u Libiji i slabljenja potražnje u SAD-u.

To je izazvalo dobitonosnu prodaju, pa je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku zaronila na 109,9 dolara po barelu, znatno ispod 113,4 dolara, najviše razine u posljednjih 30 mjeseci.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica naftnih kompanija, pa je S&P indeks energetskog sektora potonuo 1,9 posto.

Ulagači su jučer bili oprezni i zbog početka sezone objave poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, Alcoa je izvijestila da je njezina dobit u proteklom kvartalu dosegnula 28 centi pod dionici, malo iznad očekivanih 27 centi, te je potvrdila svoje poslovne planove za ovu godinu.

No, cijena dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija potonula je u elektroničkom trgovanju više od 3 posto jer je ulagače razočarao manji rast prihoda nego što se očekivalo. Prihodi Alcoe porasli su 22 posto, na 5,96 milijardi dolara, dok se očekivao rast na 6,08 milijardi.

Dobitonosna prodaja dionica Alcoe nije iznenadila analitičare, s obzirom da je njezina cijena u posljednjih šest mjeseci porasla gotovo 40 posto.

„Alcoa je posljednjih mjeseci zabilježila snažan uspon, pa ne vjerujem da ima prostora za daljnji rast cijene te dionice, s obzirom na kvartalne brojke“, kaže Stephen Massocca, direktor u banci Wedbush Morgan.

Rezultati Alcoe pokolebali su ulagače koji su očekivali da će prvo ovogodišnje tromjesečje biti već deveto zaredom u kojemu će zarade kompanija nadmašiti procjene analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, ostvarilo prosječan rast dobiti za 11,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Međutim, mnogi analitičari smatraju da je taj rast zarada već ugrađen u cijene dionica. Od početka godine S&P 500 indeks ojačao je više od 5 posto.

Uz to, ulagači strahuju da su visoke cijene nafte izazvale rast ulaznih troškova i natjerale kompanije na smanjenje marži. A rast dobiti kompanija u posljednje je vrijeme uglavnom bio posljedica smanjenja troškova poslovanja i broja zaposlenih, a ne toliko rasta prihoda.

Dok čekaju nova kvartalna poslovna izvješća, ulagači su vrlo oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,7 milijardi dionica, znatno manje od lanjskog dnevnog prosjeka od 8,47 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 6.053 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 posto, na 7.204 boda, a pariški CAC 0,57 posto, na 4.038 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙