FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

CAVTAT - Ministar obrane Davor Božinović je, otvorivši u Cavtatu 7. svjetski kongres o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj prijetnji i terorizmu, kazao kako je najvažnija spoznaja da ta vrsta prijetnje i terorizam ne poznaju granice ne samo država nego i kontinenata. Stoga je važno o tome razgovarati na globalnoj razini, a upravo je glede toga cavtatski skup globalan i po svojoj naravi i po broju sudionika, ustvrdio je dodavši kako "Hrvatska već 7. put sudjeluje u organizaciji takva skupa što znači da smo dovoljno rano prepoznali tu opasnost u 21. stoljeću i poduzeli sve da ona ne postane stvarna prijetnja". To je moguće ako surađujemo s organizacijama koje se time bave te drugim državama i njihovim službama, kazao je, uz ostalo, ministar Božinović. Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut je, pozdravivši nazočne u ime svih organizatora kongresa, istaknuo kako živimo u svijetu u kojem je nuklearni materijal, kemijsko i biološko oružje, sve lakše nabaviti, izraditi, transportirati pa, na žalost, i upotrijebiti. "Upravo stoga treba učiniti sve kako bi se nakane „zlonamjernih“ suzbile i uklonile. Budućim naraštajima dužni smo osigurati siguran život u sigurnu svijetu“, poručio je.

SPLIT - SDP-ovi saborski zastupnici Ranko Ostojić i Arsen Bauk na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će se njihova stranka zauzeti za "raščišćavanje" popisa birača jer, drže, HDZ u hrvatskim pograničnim područjima s BiH nastoji "fiktivne" žitelje koji ne žive u tim područjima, a hrvatski su državljani, pretvoriti u birače. "SDP će ustrajati u raščišćavanju popisa birača jer čist popis smatramo preduvjetom za ostvarenje osnovnoga demokratskog prava, a to su pošteni izbori", izjavio je Ostojić. Po njegovu tumačanju riječ je "prije svega o interesu HDZ-a, ali i njihove braće po prijevari SDSS-u, koji pokušavaju ljude koji ne žive u Hrvatskoj pretvoriti tim popisom u stanovnike Republike Hrvatske". "Nema nikakve potrebe da se fiktivni stanovnici RH pretvaraju u ljude koji će sutra biti na biračkim popisima. To je podloga za prekrajanje izbornih jedinica i izborni inženjering. To smatramo potpuno neeuropskim i kršenjem svih standarda zajamčenih Ustavom", kazao je Ostojić. Po njegovim tvrdnjama "cijele obitelji, kompletne policijske postaje i grupe građana iz druge države na takvu se biračkom popisu pojavljuju kao da su stanovnici RH". Ostojić je optužio HDZ-ovu vlast da je dvije godine odugovlačila donošenje i nije donijela zakon o prebivalištu jer bi njime bile uklonjene pojave da se "fiktivni" stanovnici RH prikazuju kao stvarni birači.

RIJEKA - Saborska zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vesna Buterin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdila da članove SDP-a najviše boli bespoštedna borba protiv korupcije koju provodi premijerka Jadranka Kosor. "SDP nikad nije imao snage součiti se s tim problemom, ali sada mogu učiti od onih koji provode tu borbu, a to je Jadranka Kosor", kazala je. Buterin je ocijenila da SDP stalno pokušava nametnuti tezu da vlada ne ulaže u Primorsko-goransku županiju i Rijeku. "To je neistina - samo u infrastrukturne projekte u županiji je uloženo više od četiri milijarde kuna", rekla je. Dodala je da vlada ulaže u budući županijski centar za gospodarenje otpadom na Marišćini 22,7 milijuna eura, koliko je dobiveno iz fondova EU-a što je ukupno 80 posto ulaganja. Vladino ulaganje se ne spominje jer grad i županija žele sebi uzeti svu slavu, kazala je. Upitala se gdje su gradski i županijski razvojni projekti, ustvrdivši da se u SDP-u samo bave raspisivanjem prijevremenih izbora i utrkom za ministarskim foteljama. U takvu okružju se ne može razmišljati o razvojnim projektima pa je SDP-ov jedini program "želim vlast po svaku cijenu", zaključila je Vesna Buterin.

OSIJEK - Iz gradskog proračuna za oko 3000 osječkih umirovljenika s mirovinom manjom od 1500 kuna grad Osijek će isplatiti 200 kuna uskrsnice, a za 750 socijalno ugroženih obitelji po 300 kuna, kazao je osječki gradonačelnik na današnjoj konferenciji za novinare. Grad je za tu namjenu osigurao milijun kuna, rekao je gradonačelnik, dodavši kako gradske vlasti žele barem malo ublažiti težak socijalni položaj najugroženijih skupina ljudi te im uljepšati uskrsne blagdane. Umirovljenici će uskrsnice dobiti poštom na svoje kućne adrese, a socijalno ugroženim obiteljima novac će biti isplaćen preko kartica Privredne banke. Kartice će moći podizati u uredu uprave odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, u koji svaki mjesec dolaze ostvariti svoja prava. Popis umirovljenika, kazao je gradonačelnik Bubalo, temelji se na podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Osijeku. Dodao je da umirovljenici koji su možda imali problema s isplatom božićnica, mogu provjeriti na broj telefona 229-102 jesu li su na popisu. Isplata počinje ovih dana.

ZAGREB - Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade "Pume", optuženima da su u akciji "Maestral" 1995. strijeljali srpske zarobljenike, danas su svjedočila trojica njihovih suboraca koji su izjavili da ne znaju ništa o zločinu, a jedan od njih je kazao da je vidio pretučene zarobljenike i poslije čuo da je u jednog od njih pucao drugooptuženi Tihomir Šavorić. Svjedok Branko Žeželj ostao je pri svojem iskazu u istrazi kad je izjavio da je vidio petoricu pretučenih zarobljenika te da ga je njihov izgled potresao. Kazao je i da su stražari bili toliko uplašeni da je zaključio kako se "nešto strašno dogodilo".

Poslije je od suborca čuo da je drugooptuženi Šavorić pucao u jednog od zarobljenika. Bivši načelnik obavještajnih poslova u "Pumama" Željko Hučić izjavio je da ne zna ništa o strijeljanju šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima, čiju je likvidaciju, po optužnici, naredio ratni zapovjednik 7. gardijske brigade general Ivan Korade. Kad mu je sudsko vijeće predočilo izjavu svjedoka Marinka Švende da je i on uz Koradea i ostale ispitivao zarobljenike, Hučić je rekao da nije ni ispitivao ni vidio zarobljenike, a da je za zločin prvi put čuo u tijeku kriminalističkog istraživanja prije dvije godine.

VARAŽDIN - Istjecanje opasnih kemikalija, koje se u petak, 8. travnja, dogodilo u poduzeću "Jakom" u Kelemenu kod Ludbrega, uzrokovao je provalnik koji je kemikalije namjerno ispustio iz kontejnera. Iz Policijske uprave varaždinske su izvijestili kako je očevidom utvrđeno da je nepoznati počinitelj u četvrtak ili petak ušao u ograđeno dvorište poduzeća te na još neutvrđen način otvorio klizna vrata skladišta i nakon toga nasilno probio stijenke na više PVC-kontejnera i otvorio ispusne ventile na još nekoliko kontejnera. Na taj je način iz kontejnera u prostor skladišta ispustio oko 8000 litara octene, mravlje, solne i sumporne kiseline, vodikova peroksida, natrijeva hipoklorida i destilirane vode. Dio razlivenih tekućina je kroz ispusni otvor ušao u sabirnu jamu izvan objekta. Tamo su zbog kemijskih reakcija nagrižene betonske stijenke kroz koje je dio tekućina najvjerojatnije istekao u okolno tlo pa su uzeti uzorci tla radi analize. Policija utvrđuje činjenice i traga za počiniteljem toga kaznenog djela. Županijski centar 112 u Varaždinu je u petak oko 9 sati zaprimio dojavu vlasnice "Jakoma" koja je prijavila provalu u skladište s kemikalijama, navevši da je provalnik uzrokovao istjecanje kemikalija, ali da one istječu u zaštitni bazen u sklopu skladišta pa nema opasnosti za onečišćenje tla.

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je zahtjev USKOK-a da bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca ponovno pritvori zbog navodnog utjecaja na svjedoke u slučaju Podravka. "Vijeće je zaključilo da Polančec nije utjecao na svjedoke ili ometao pravdu", izjavio je novinarima ispred Suda na Zrinjevcu Polančecov branitelj Anto Nobilo. Rekao je kako je takvu odluku i očekivao ali da nije zadovoljan, jer je obrana "izgubila par dana za pripremu obrane u slučaju Podravka". Polančec je također rekao da je očekivao ovakvu odluku suda te dodao da ne želi nikome da doživi ovo što on doživljava. Izvanraspravno vijeće odluku je donijelo nakon saslušanja četiri svjedoka. Zahtjev da se Polančec vrati u Istražni zatvor u Remetincu iz kojega je nakon 115 dana pušten u srpnju prošle godine, USKOK je zatražio zbog navodnih pritisaka na svjedoke Tužiteljstva u aferi Spice - šefa Podravkine podružnice u Turskoj Zdravka Dimača i predsjednika Uprave Podravke Miroslava Vitkovića koji po izlasku sa saslušanja također nije želio ništa reći. Po pisanju medija Polančec je Vitkoviću kazao da se pazi jer da će angažirati privatnog detektiva koji će slijediti svaki njegov korak, dok je Dimaču rekao da će ga srediti kada se pojavi na suđenju.

ZAGREB - U šatoru na središnjem zagrebačkom trgu otvoren je danas uskrsni sajam branitelja pod nazivom "Vukovarski Uskrs u Zagrebu" na kojemu će građanima do 14. travnja tradicionalne proizvode iz seoskih gospodarstava ponuditi 82 izlagača - hrvatski branitelji, stradalnici iz Domovinskog rata i braniteljske zadruge iz cijele Hrvatske. Izaslanik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti državni tajnik Zoran Komar okupljene je pozdravio u ime ministra Tomislava Ivića te poručio kako nikad ne treba zaboraviti da je Zagreb danas to što jest zahvaljujući Vukovaru - glavni grad slobodne, samostalne i neovisne države Hrvatske. "Držim da nema prikladnijeg i boljeg načina nego da nas na to podsjećaju upravo hrvatski branitelji - i Zagrepčani i Vukovarci - svojim djelom, svojim radom, svojim proizvodima", istaknuo je. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je okupljene da velikim pljeskom pozdrave sve hrvatske branitelje, a posebno one koji su u Haagu, te potom i naše Vukovarce koji su se, kako je rekao, u dva sata jutros digli i došli k nama u Zagreb.

ZAGREB - Hrvatske autoceste sutra će u 11 sati u desnoj cijevi tunela Male Kapele održati pokaznu vatrogasnu vježbu gašenja, spašavanja i evakuacije osoba ugroženih požarom. Stoga će dionica autoceste od ogulinskog do brinjskog čvora biti zatvorena za promet u oba smjera sutra, 12. travnja, od 10,30 do 14,30 sati, priopćile su danas Hrvatske autoceste. Za pokazne vježbe promet će biti usmjeren na druge prometnice - od Zagreba prema Dubrovniku državnom cestom D42 od ogulinskog i D23 do brinjskog čvora, a od Dubrovnika prema Zagrebu obratno. Svrha vježbe je uvježbavanje, provjera operativne sposobnosti i spremnosti te usklađenosti svih čimbenika koji moraju djelovati u slučaju stvarne akcije gašenja i spašavanja u tunelu. Vježbu izvode službe Hrvatskih autocesta, organizatori i kontrolori vježbe, dežurna vatrogasna ekipa vatrogasne postrojbe tunela Male Kapele, djelatnici Sektora održavanja, JVP i županijskih vatrogasnih jedinica Karlovačke i Ličko-senjske županije. Također i ovlaštene osobe ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te domova zdravlja iz tih dviju županija, dežurni radnici Hitne pomoći, ovlaštene osobe DUZS-a i MUP-a (policijske uprave iz dviju spomenutih županija), dežurni radnici prometne policije.

ZAGREB - Između rekordnih 66 tekstova prijavljenih na ovogodišnji natječaj za Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2010. prvu nagradu osvojio je Zlatko Sviben za dramu "Odsjev magle", objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u ministarstvu kulture. Samozatajni erudit, istinski prvosvećenik teatarske prakse i teorije, svestrani znalac svjetske i hrvatske književne povijesti, Zlatko Sviben, u vrhunski skladanu tekstu, zasnovanu na djelu Miguela de Unamuna, majstorski isprepleće zbilju i maštu, sadašnjost i prošlost, život i glumište, javu i san, ocijenilo je stručno povjerenstvo u obrazloženju nagrade. Drugu nagradu ravnopravno dijele Jasen Boko za dramu "O kupusu i bogovima", u kojoj autor "izuzetno umješno i duhovito dovodi u sukob ljudske karaktere, vremenska razdoblja, ideologije i svjetonazore" te Irena Škorić za "Libreto", djelo bogato napetošću i dinamikom radnje, u kojem ta filmska redateljica "s razumijevanjem i strašću ponire u dramu svojih junaka iz jet-seta i polusvijeta".

ILOK - Predstavom "Mačak u čizmama" Charlesa Perraulta Scene "Martin" Hrvatskog doma iz Vukovara u Iloku je počelo 16. vukovarsko lutkarsko proljeće, na kojem će ovaj tjedan bit izvedeno stotinjak lutkarskih predstava 16 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Mađarske. Osim u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku predstave će se prikazati u brojnim mjestima u Vukovarsko-srijemskoj županiji te Orašju (BiH). Ulaz na sve predstave je besplatan, osim u Vinkovcima. Na 16. vukovarskom lutkarskom proljeću, koje se tradicionalno održava u tjednu uoči Velikog tjedna i Uskrsa, sudjeluju Zagrebačko kazalište lutaka, vukovarska Scena "Martin", zadarsko Kazalište lutaka, riječko Gradsko kazalište lutaka, osječko Dječje kazalište "Branka Mihaljevića", mostarsko Kazalište lutaka (BiH) i Kazalište "Licem u licem". Predstave će prikazati i Tigar Teatar, zagrebačka Tvornica lutaka, Kazalište Virovitica, čakovečka Kazališna družina Pinklec, zagrebačko Lutkarsko kazalište IBM, Hrvatsko kazalište Pečuh (Mađarska), Kazalište Dubrava, Kazalište Maštaonica i Dječje kazalište "Ivane Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda.

ZAGREB - Film Danila Šerbedžije "Sedamdeset i dva dana" osvojio je nagradu publike za najbolji film na međunarodnom festivalu kriminalističkog filma u Liegeu, u Belgiji, održanu od 7. do 10. travnja, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Ta crna komedija o ličkoj obitelji Paripović, koja preživljava na račun mirovine pokojne babe Neđe, dosad je već bila nagrađivana. Prošle godine na filmskim festivalima u Puli i Zadru nagrađen je od publike za najbolji film, stoji u obavijesti HAVC-a. Šerbedžija je film režirao po svojem scenariju, a u glavnim ulogama su Rade Šerbedžija (koji je za glavnu ulogu u tom filmu osvojio nagrade na festivalima u Puli i Nišu), Krešimir Mikić, Bogdan Diklić, Mira Banjac i Dejan Aćimović. Direktor fotografije je Saša Rendulić, montažerka Ivana Fumić, skladatelj Miroslav Tadić, scenograf Mario Ivezić i kostimografkinja Željka Franulović. Film "Sedamdeset i dva dana" nastao je u produkciji "Interfilma" iz Zagreba te u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, "Vansom" iz Srbije i "Lijenim Filmom" iz Hrvatske.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙