FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 9. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

HVAR - Premijerka Jadranka Kosor za današnjeg je boravka u Hvaru razgovarala s predstavnicima uprave Sunčanog Hvara, a novinarima je izjavila kako su je sugovornici izvijestili o dobro obavljenim pripremama tog poduzeća za predstojeću turističku sezonu te da se nije razgovaralo o detaljima u vezi imovinsko-pravnim odnosima u toj tvrtki. "Čula sam dobre najave o planovima za ovu turističku sezonu, te dobre informacije o tomu što se namjerava raditi u sljedećih godinu dana", rekla je Kosor. Istaknula je kako je najvažnije da je pronađena "formula" za izlazak iz teškoća u Sunčanom Hvaru te da su za to zaslužni, dosadašnji Hrvatski fond za privatizaciju koji je prerastao u agenciju koja se bavi nekretninama. „Sljedećih mjeseci rješavat ćemo korak po korak poteškoće u Sunčanom Hvaru i vjerujem da će svi problemi biti riješeni", kazala je. Na upit je li na hrvatsku vladu bilo nekih pritisaka u vezi sa Sunčanim Hvarom, jer je nedavno predsjednik uprave Orco Property Group Jean Francois Ott zaprijetio međunarodnim skandalom a nakon čega je zavladala idila u odnosima s Orcom, premijerka Kosor je rekla kako je to pitanje za potpredsjednika vlade i ministra Petra Čobankovića koji se bavio rješavanjem poteškoća Sunčanog Hvara. Pri tom je istaknula kako osobno ima puno povjerenje u ministra Čobankovića koji, kazala je, kad se primi nekog posla, onda ga i riješi.

PULA - Istražni sudac Županijskog suda u Puli odredio je Vinki Cetinski, Romini Hrvatin i Marinu Sorgi 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na suokrivljenike odnosno svjedoke, dok je preostalu dvojicu iz slučaja malverzacija nekretninama u Istri Željka Bilića i Gordana Dobrovića pustio na slobodu. Petorka je sinoć privedena u policiju, a tijekom današnjeg dana saslušao ih je istražni sudac Županijskog suda u Puli Svetislav Vujić. Najprije su jutros sucu privedeni 35-godišnji Željko Bilić i 51-godišnji Gordan Dobrović koji su, prema dosad dostupnim informacijama, bili posrednici u kupovini nekretnina. Istražnom sucu privedena je potom i 39-godišnja Romina Hrvatin, supruga rovinjskog odvjetnika, 64-godišnja Vinka Cetinski, koju je rovinjski poduzetnik ovlastio za poslove kupoprodaje zemljišta, te 27-godišnji Marin Sorgo, predstavnik agencije za nekretnine. Privedena petorka sumnjiči se za kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti te pomaganje u počinjenju kaznenog djela, čime su trgovačko društvo iz Pule oštetili za oko 30 milijuna kuna.

ZAGREB - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomenik poginulim bojovnicima Domovinskog rata u Kustošiji, na kojem je uklesano 78 imena hrvatskih branitelja počeo je danas tradicionalni 12. Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba. Vijenac Ministarstva obitelji, branitelja i međugeracijske solidarnosti položio je savjetnik ministra Andrija Kolobarić, a vijenac organizatora Memorijala - Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba (UDHOS-Zagreb) položili su predsjednik UDHOS-Zagreb Ivan Friščić i dopredsjednik Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (SUDHOS) Vlado Jukić. Svijeće su zapalili predsjednik SUDHOS-a Borislav Barišić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika brigadir Miodrag Demo, predstavnice udruge roditelja poginulih branitelja, počasni predsjednik UDHOS-Zagreb Damir Štimac s djecom osnovnih škola i predsjednik HVIDRA-e Črnomerec Renato Šelj. "Izražavam veliko zadovoljstvo našim ponovnim okupljanjem radi očuvanja uspomena na naše suborce, hrabre bojovnike HOS-a, hrvatskih obrambenih snaga", rekao je Kolobarić. Dodao je kako okupljanjem na ovom mjestu, iznova, svake godine, izražavamo im vječnu zahvalnost, počast za sve što su učinili, što su za Domovinu položili ono najvrijednije, svoj život.

ZAGREB - Velikom izložbom na Trgu bana Josipa Jelačića na kojoj su predstavljeni najnoviji modeli hibridnih i električnih automobila, solarni sustavi, niskoenergetska kuća i ostale "zelene" tehnologije, a koju je obišao i predsjednik Ivo Josipović, završio je danas "Zagrebački energetski tjedan". Građanima se tijekom dana predstavljalo više od 50 izlagača - tvrtki, agencija, stručnih udruga te ih informirali o obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i održivom razvoju. Na izložbi je sudjelovalo i 17 zagrebačkih eko dječjih vrtića i osnovnih i srednjih škola. Predstavljen je i hrvatski električni automobil XD Concept i energetski autonomna sklopiva kuća - SMO, koja ne treba građevinsku dozvolu niti priključke na instalacije. Ta je izložba ujedno bila središnje događanje "Zagrebačkog energetskog tjedna" koji se s porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti ali onečišćenje možemo" od 4. do 9. travnja održavao u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. Tjedan je počeo u dječjim vrtićima igraonicama pod nazivom "Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš", a zatim su djeca prvih razreda osnovnih škola dobila prigodne slikovnice s igricama, a učenici prvih razreda srednjih škola priručnike.

ZAGREB - Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje razvoja grada Jadranka Veselić Bruvo rekla je danas kako će Grad Zagreb uvesti energetsku učinkovitost u sve prostorno planske dokumente. Govoreći na seminaru "Energetska učinkovitost arhitekture u novogradnji i obnovi" u okviru Drugoga zagrebačkoga energetskog tjedna, ona je poduprla novo oblikovanje u zagrebačkoj arhitekturi i urbanizmu, ali samo u sustavu energetske učinkovitosti. Kad je riječ o gradnji zgrada, Zagreb je po Green city indexu vrlo nisko pozicioniran pa će, kako je rekla, najprije u zgradama u vlasništvu Grada početi obnova u svrhu energetske učinkovitosti. Profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu Ljubomir Miščević je podsjetio da od 1. siječnja 2012. sve novogradnje u EU moraju biti "vrlo nisko energetske ili pasivne kuće". "Taj datum nije daleko, baš kao ni ulazak Hrvatske u EU, kad ćemo se morati pridržavati EU propisa", izjavio je, dodavši da Hrvatska zasad ima šest "pasivnih kuća", koje su ušle u bazu podataka projekta Pass-net, u koje je bilo uključeno 10 zemalja EU, a među njima i Hrvatska.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras su zatvorena četiri specijalizirana međunarodna sajma - gospodarskih vozila, prometa, logistike i prateće industrije "Zagreb transport show", graditeljstva i opremanja "Graditeljstvo", sajam "Obrtništvo" te sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda "Interklima". Na sajmovima koji su trajali od 5. do 9. travnja predstavio se 451 izlagač iz 23 zemlje. U sklopu sajmova održan je bogat stručno popratni program. Tako je u sklopu sajma Obrtništva održan Obrtnički forum na temu suzbijanja neregistrirane djelatnosti. Raspravljalo se o stvaranju poticajnog okruženja za obrtništvo i povećanju konkurentnosti, poticajnim mjerama za obrtništvo te suzbijanju neregistrirane djelatnosti, odnosno o prijedlogu zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kojeg je Vlada uputila u saborsku proceduru. Istaknuto je kako su nelikvidnost, nelojalna konkurencija, blokade i zatvaranje obrta glavni problemi koji muče hrvatske obrtnike te kako treba uvesti reda na tržište, odnosno, omogućiti obrtnicima da imaju jednak položaj kao i trgovačka društva.

ZAGREB - Na ovogodišnjem 39. međunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi hrvatski inovatori osvojili su šest zlatnih, pet srebrnih i tri brončane medalje, a naši inovatori nagrađeni su i posebnim nagradama Rumunjskog ministarstva obrazovanja, istraživanja, mladih i sporta i Instituta "Ruska kuća" iz Moskve, priopćila je danas Udruga inovatora Hrvatske. Zlatnom medaljom nagrađeni su hrvatski inovatori Zvonimir Viduka i njegov uređaj za detekciju vlaka kod željezničko-cestovnog prijelaza TDR14, anticelulitna pasta za depilaciju s ljekovitim dodatcima Dijane Ćuzela, znanstveno vozilo upravljano internetom Lovre Dujnića, postrojenja za proizvodnju električne energije pogonjena morskim valovima Ferde Crnogorca, crijep za zagrijavanje vode sunčevom energijom Slobodana Buršića, kogeneracijsko postrojenje ĐĐ eniteh 500 stručnoga tima tvrtke Đuro Đaković Elektromont d.d.

ZAGREB - Humanitarnim "Trčanjem za hemofiliju", u kojem je danas u Zagrebu sudjelovalo 130 trkača, članova Društva hemofiličara Hrvatske (DHH), zdravstvenih djelatnika i prijatelja Društva, obilježen je Svjetski dan hemofilije u Hrvatskoj. Za svaki pretrčani kilometar kompanija Bayer će DHH-u donirati po 100 kuna, a prikupljeni novac će se iskoristiti za rad udruge, objavio je danas DHH. Navodi se kako je cilj udruge podići svijest o problemima s kojima se susreću i bore osobe s hemofilijom te dodaje kako je DHH trčanjem željela potaknuti vježbanje i poboljšanje fizičkog zdravlja osoba s hemofilijom.

Svjetski dan hemofilije obilježava se od 1989. godine na dan 17. travnja, kada se različitim manifestacijama nastoji podići svijest ljudi o hemofiliji. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava petu godinu za redom, a humanitarna akcija – "Trčanje za hemofiliju" organizirana je prvi put. Hemofilija je rijetka i teška bolest, koju ima oko 400.000 osoba u svijetu, a kako se navodi, u Hrvatskoj su registrirane 732 osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi, od čega 504 bolesnika ima dijagnosticiranu hemofiliju.

VIŠNJICA - Pustara Višnjica, nedaleko od Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji proglašena je danas ovogodišnjim nacionalnim pobjednikom na izboru europskih destinacija izvrsnosti. Projekt EDEN (European Destination of Excellence) koji je Europska unija pokrenula 2005. godine, provodi se u 27 europskih zemalja, a Hrvatska je jedina zemlja izvan EU koja sa sustavom turističkih zajednica i Ministarstva turizma provodi taj izbor s ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma. Hrvatska u projektu sudjeluje od početka, ali bez prava na financijsku potporu jer još nije članica EU. Tema ovogodišnjeg izbora bila je "Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta", a titulu nacionalnog pobjednika Pustara Višnjica izborila je između 23 kandidata. Odredište je to koje, po mišljenju Povjerenstva sastavljenog od predstavnika Ministarstva turizma i HTZ-a, najviše brige među kandidatima posvećuje održivom razvoju turizma i gotovo je potpuno obnovljen lokalitet, prenamijenjen i stavljen u funkciju turizma.

SPLIT - Prvi katolički katekizam za mlade predstavljen je popodne u splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu u sklopu "Dana kršćanske kulture. U prepunoj velikoj dvorani sjemeništa na predstavljanju katekizama radnog naslova "Vjera na razumljiv i privlačan način" bio je i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je mladima poručio da "uzmu taj kompas koji će ih voditi kroz život". "Ovo je značajan dan za našu crkvu. Imamo čast da se i naš hrvatski jezik našao među desetak svjetskih na koliko će se prevesti taj katekizam koji je pisalo 50 mladih ljudi", rekao je nadbiskup, dodavši da je knjiga tečna i ima tehničku čitljivost. Po njegovim riječima ona nam govori o vlastitoj sudbini jer dira svakoga od nas. "Katekizam je prikladan za svaku situaciju. Pisan je jezikom mladih, te nas sve zajedno povezuje unatoč bogatstvu i različitosti jezika. On je karta za hodočašće, atlas i kompas za put", rekao je nadbiskup Marin u obraćanju mladima.

ZAGREB - Izložba pod nazivom "Branimir Donat i vizualna poezija" otvorena je danas u Gliptoteci HAZU-a. Riječ je o projektu iz ostavštine književnog kritičara Branimira Donata, odnosno podsjećanje na njegovu antologijsku izložbu "Vizualna i konkretna poezija - fenomen suvremene epohe komunikacija" koja je bila postavljena od 21. ožujka do 4. travnja 1969. u nekadašnjoj galeriji Centar u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici. U predgovoru kataloga izložbe povjesničar umjetnosti Branko Franceschi je istaknuo da je izložba nastala na inicijativu kolekcionara Marinka Sudca koji je naslijedio taj dio Donatove ostavštine. Podsjetio je na vrijeme održavanja Donatove izložbe kad je Zagreb bio središte velikih događanja, među kojima su: Muzički biennale, umjetničke grupe Nove tendencije, Gorgona i Biafra, časopis Razlog, Teatar ITD, Zagrebačka škola crtanog filma i drugo. Dodao je da je ova promemorija značajnija od obilježavanja Donatova odlaska, jer teži postati promemorijom o jednom funkcionalnom i kulturnom djelovanju.

ZAGREB - Jubilarne svečanosti Pasionske baštine otvorene su danas u Muzeju "Mimari" izložbom "Muka i uskrsnuće kod suvremenih umjetnika Istre" kojoj je mentor poznati hrvatski akademski kipar i slikar Josip Diminić. U ime već tradicionalnoga pokrovitelja - Skupštine Grada Zagreba, 20. svečanosti Pasionske baštine otvorila je potpredsjednica Danira Bilić istaknuvši bogatstvo hrvatske korizmene tradicije koja na osobit način povezuje kulturno, umjetničko i duhovno nasljeđe. Kad je pak riječ o izložbi "Muka i uskrsnuće kod suvremenih umjetnika Istre" autorica postava likovna kritičarka i publicistkinja Marina Baričević rekla je da je ona središnji iskaz jubilarne multimedijane i multikulturalne Pasionske baštine te da je Istri i trima generacijama njezinih umjetnika pripala čast da ju otvore. Likovnim radovima - slikama, skulpturama, instalacijama i keramikom dominira lik Krista koji je, istaknula je, "paradigma života i život sam i oduvijek je 'gost' gotovo svih umjetničkih atelijera ".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙