FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen roman "Mreža" V. Tomašića

Autor: mkov
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Najuspješnijim romanom na prvom nagradnom natječaju Glasa Koncila autora Vjekoslava Tomašića "Mreža" predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

O romanu su govorili profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Gordana Varošanec-Škarić, koordinator natječaja Branimir Stanić te u ime nakladnika direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić i autor.

Branimir Stanić je istaknuo kako je na natječaj Glasa Koncila za 2010. godinu pristiglo 59 romana te najavio kako će biti objavljen i nagrađeni roman "Knjiga puna sarma" Nikole Kuzmičića.

"Ocjenjivačko povjerenstva u kojem su bili Tomislav Marijan Bilosnić, Ninoslav Lovčević, Ivica Šola, Gordana Varošanec-Škarić i Božidar Petrač odlučilo je da se od svih pristiglih radova dodijeli druga i treća nagrada, no ne i prva", rekao je dodavši kako je druga nagrada pripala romanu "Mreža" Vjekoslava Tomašića, a treća tekstu "Knjiga puna sarma" Nikole Kuzmičića".

Profesorica Varošanec-Škarić je ocijenila kako je Tomašićev roman u prvom redu roman savjesti i etičkih propitivanja prošlosti, koje se ne uspijevamo primjereno riješiti ali i sadašnjosti, opterećene nizom frustracija i iznevjerenih ideala.

"Mreža je roman nadahnut kršćanskim vrijednostima", rekla je dodavši kako autor radnju romana gradi na glavnom liku Krešimiru kojeg životni put vodi od zanesena idealista do realista.

Pintarić je napomenuo kako je Mreža književno djelo u kojem se njezini likovi zauzimaju za dobro kako bi pojedincu i društvu bilo boje. Mreža je roman pun nade, dodao je.

Roman Mreža, kako je istaknuo autor, govori o kraju dvadesetog stoljeća, koje je bilo iznimno teško, ali i plodno za Hrvatsku.

"Želio bih da velike promjene koje nas sve u svijetu očekuju u 21. stoljeću ne idu protiv naših temeljnih kršćanskih i narodnih vrijednosti", rekao je dodavši kako je njegov roman ujedno i ljubavna priča dvoje mladih, inače potomaka naše povijesne tzv. desnice i tzv. ljevice.

Ocijenio je kako Mreža nije roman o nacionalnoj pomirbi jer mladima, istaknuo je, ne treba nikakvo mirenje. "Oni se nisu nikad ni zavadili, a na svijet gledaju očima poštenih, nevinih mladih ljudi, koji događaje oko sebe procjenjuju vlastitom glavom.

Roman "Mrežu" objavljen je u nakladi Glasa Koncila.

Vjekoslav Tomašić je rođen 1942. u Zagrebu. Bio je hrvatski konzul u Trstu. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova, a godine 1997. objavljen mu je roman "Istarski requiem".

(Hina) xmkov yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙