FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Treći sabor kulture u Istri

Autor: dspo
PULA, 8. travnja 2011.(Hina) - Umjetnici, znanstvenici i kulturni djelatnici Istre okupili su se danas u Puli na Trećem saboru kulture u Istri u sklopu kojeg će raspravljati o stanju u kulturi i provedbi Istarske kulturne strategije kao temeljnom dokumentu za razvoj kulture u Istarskoj županiji.

Po riječima pročelnika Županijskog odjela za kulturu Vladimira Torbice, istarski su kulturnjaci samo djelomično zadovoljni provedbom Istarske kulturne strategije donesene prije dvije godine. Naime, u tom su razdoblju ostvareni financijski manje zahtjevni projekti, poput umrežavanja istarskih muzeja, osnutka Muzeja suvremene umjetnosti i otvaranja Kuće za pisce, no nažalost, čulo se na skupu, nisu realizirani neki iznimno važni projekti.

"U ovom slučaju problem je u novcu premda smatram kako je do izražaja došla i nemogućnost dogovora. Mislim da bi uz više dogovora koordinacije mogle polučiti puno više rezultata i s ovim novcem kojim raspolažemo", istaknuo je pročelnik Torbica, dodajući kako se u idućem razdoblju treba snažnije usmjeriti na ostvarenje tih iznimno važnih projekta, poput razvoja neovisnih centara za produkciju i promidžbu umjetničkih projekata. Osim toga, rečeno je, posebno mjesto zauzima izgradnja centra za glazbu, središnjeg depoa za čuvanje muzejske građe i središnje depozitarne knjižnice za Istru.

Izaslanik ministra kulture Srećko Šestan rekao je sudionicima Trećeg sabora kulture u Istri da je Ministarstvo kulture s iznimnom pozornočću pratilo nastojanja istarskih kulturnih djelatnika prilikom donošenja Istarske kulturne strategije.

"Upravo se ova strategija uklapa u politiku ministarstva po pitanju decentralizacije kulturnih politika i samog financiranja", rekao je Šestan, dodajući kako svim kulturnim djelatnicima mora biti cilj očuvanje hrvatskoga nacionalnog kulturnog identiteta.

(Hina) xdspo ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙