FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen ojačao nakon potresa, ulagači neskloni riziku

Autor: gvla
LONDON, 11. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Jen je u petak ojačao prema dolaru i euru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt nesklonošću ulagača riziku i očekivanjima o repatrijaciji kapitala kako bi se nadoknadile štete od silovitog potresa koji je uzdrmao Japan.

Dolar je tako oslabio prema jenu 0,8 posto na 82,24 jena. Euro je također pao prema japanskoj valuti, i to više od jedan posto, spustivši se na 112,94 jena.

Bojazni da bi potres mogao pritisnuti ionako slabašan japanski gospodarski rast potaknule su ulagače na kupovinu valuta s nižim prinosima, poput jena, u potrazi za sigurnim utočištima za kapital u nesigurnim vremenima.

"Zasad jen dobiva podršku od svojeg uobičajenog statusa sigurnog utočišta", zaključuje Jane Foley iz Rabobanka.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na sastanak monetarnog povjerenstva japanske središnje banke idući tjedan. BoJ je najavila da će uobičajeni dvodnevni sastanak skratiti na jedan dan i odmah objaviti odluku o kamatnim stopama. Čelnici vladajuće i oporbene stranke traže usvajanje hitnog proračuna.

U fokusu je i izvanredni summit čelnika eurozone sazvan danas u Bruxellesu, u okviru priprema za redovni proljetni summit 27-člane Unije 24. i 25. ožujka, na kojem će se tražiti rješenje za dužničku krizu koja već godinu dana pritišće euro.

"Sve dok se ne poduzmu koraci kako bi se riješilo pitanje solventnosti u sklopu dužničkih problema u Europskoj uniji, sumnjamo da je moguća trajnija pozitivna reakcija tržišta", upozorava čelnik globalnih valutnih istraživanja Bank of Tokyo-Mitsubishi Derek Halpenny.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙