FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar podupro cijene nafte nadomak najvišoj razini u dvije i pol godine

Autor: mpuk
LONDON, 6. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak najvišoj razini u dvije i pol godine, poduprte slabim dolarom uoči očekivanog podizanja kamatnjaka u eurozoni.

Na tržištu u Londonu barelom se trgovalo po 0,3 posto višoj cijeni od 122,55 dolara dok je u Sjedinjenim Državama njegova cijena kliznula 0,1 posto na 108,20 dolara za barel.

Očekuje se da će Europska središnja banka u četvrtak prvi puta od financijske krize 2008. podići kamatnjake u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto. Ta su očekivanja pogurala euro na najvišu razinu u 14 mjeseci, dok je dolar pao 0,35 posto.

Slabiji dolar podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time potiče potražnju.

"Središnji bankari uvijek će tvrditi da nemaju nikakav utjecaj na cijene nafte, ali novija povijest pokazuje da u novom svijetu u kojem je roba globalna imovina mogu više utjecati na cijene nafte nego OPEC", kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Euro je ojačao unatoč tome što je agencija Moody's snizila rejting za nekoliko portugalskih banaka i što Portugal plaća sve više kamate na aukcijama obveznica.

Analitičari su napomenuli da je veliki povratak apetita za rizikom s obzirom na očekivanja snažnog oporavka u Sjedinjenim Državama nadjačao utjecaj novog povećanja kamatnih stopa u Kini radi obuzdavanja inflacije. To je četvrti takav potez Pekinga od listopada.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je referentna košarica njezine nafte u utorak iznosila 116,60 dolara, što znači da je bila 1,53 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙