FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale u očekivanju isporuka iz Libije

Autor: mpuk
LONDON, 29. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima slijedom pojačanih očekivanja o relativnoj brzoj obnovi opskrbe iz OPEC-ove članice Libije.

Cijene nafte za isporuke u svibnju pale su na londonskom tržištu za 1,10 dolara na 113,70 dolara za barel. Na američkom su tržištu bile u minusu 1,16 dolara i iznosile 102,82 dolara za barel.

Pobunjenici protiv Gadafijeva režima ponovno su preuzeli kontrolu nad naftnim lukama, a Sjedinjene Države objavile u ponedjeljak da prodaja libijske nafte s teritorija pod pobunjeničkom kontrolom neće biti predmetom sankcija.

"Rezultat bitke za Sirt utjecat će na to kojom će se brzo obnoviti izvoz nafte iz Libije", konstatirao je analitičar Cliff Kupchan iz tvrtke Euroasia Group.

"Ako pobunjenici osvoje Sirt i krenu na Tripoli, to bi moglo ubrzati stvari, no za puni oporavak bit će potrebno značajno vremensko razdoblje".

Kako bi nadoknadila smanjenu proizvodnju u Libiji, Saudijska Arabija povećala je proizvodnju na oko devet milijuna barela dnevno. Analitičari tvrde da to opterećuje njezine rezervne kapacitete.

Usprkos saudijskom povećanju proizvodnje, dio te nafte završio je u zalihama. Naročito su porasle one u Sjedinjenim Državama, što je pomoglo zadržati cijene nafte u SAD-u za oko 10 dolara nižima od onih na europskom tržištu.

Analitičari prognoziraju da će najnovija tjedna izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu u skladu sa sezonskim kretanjima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela košarice njezine nafte iznosila u ponedjeljak 110,37 dolara što znači da je bila 54 centi niža u odnosu na kraj prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙