FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar i Libija pritisnuli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 28. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su libijski pobunjenici ponovno uspostavili kontrolu nad ključnim naftnim gradovima a dodatno ih je pritisnuo i jači dolar.

Na londonskom su tržištu cijene nafte za isporuke u svibanju pale za 82 centa na 114,77 dolara za barel. Na američkom su tržištu bile niže 76 centi i barelom se trgovalo po 104,64 dolara.

Vojna intervencija zapadnih sila u Libiji potaknula je prošlog tjedna trgovce da spekuliraju o rastu cijena. U međuvremenu su pobunjenici ponovno uspostavili kontrolu nad svim glavnim naftnim terminalima u istočnom dijelu Libije, uključujući Es Sider, Ras Lanuf, Bregu, Zueitinu i Tobruk. U ponedjeljak su objavili i da su preuzeli kontrolu nad Gadafijevim rodnim gradom Sirteom.

Reutersov novinar u tom gradu rekao je da nema naznaka da je grad pod kontrolom pobunjenika.

Jedan je dužnosnik libijskih pobunjenika u nedjelju kazao da je Katar pristao prodavati sirovu naftu proizvedenu na naftnim poljima na istoku Libije koja više nisu pod kontrolom Muamara Gadafija.

Na naftnim poljima koja kontroliraju pobunjenici proizvodilo se 100.000 do 130.000 barela dnevno, što bi se sada moglo povećati na 300.000 barela dnevno, kazao je Ali Tarhouni, pobunjenički dužnosnik zadužen za ekonomsku, financijsku i naftnu politiku. Prije pobune Libija je crpila oko 1,6 milijuna barela dnevno.

"To su pozitivni pomaci koji bi mogli pritisnuti cijene nafte, budući da su pobunjenici ponovno uspostavili kontrolu nad pojedinim vodećim naftnim gradovima“, kazao je Olivier Jakob, naftni analitičar tvrtke Petromatrix.

Dodatni pritisak na cijene nafte pritjecao je iz jačeg dolara, koji nagriza kupovnu moć imatelja ostalih valuta pa prigušuje potrašnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 110,91 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙