FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija cijena na naftnim tržištima

Autor: mpuk
LONDON, 5. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak najvišoj razini u dvije i pol godine, poduprte nemirima u zemljama izvoznicama nafte na Bliskom istoku i u Africi.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u svibnju pale su na londonskom tržištu 69 centi na 120,37 dolara, nakon što su u ponedjeljak dosegnule 121,06 dolara, najvišu razinu od 1. kolovoza 2008. Na američkom su tržištu pale 71 cent na 108,11 dolara za barel nakon što su u ponedjeljak dosegnule 107,76 dolara za barel, najvišu razinu od 22. rujna 2008.

Zapadne sile uništile su zračnim napadom dva vojna vozila Muammara Gaddafija u gradu Bregi na istoku Libije, što je omogućilo napredovanje pobunjenika, ali su zapeli diplomatski napori da se okonča rat.

Zastoj je potpirio strah da je izvoz iz Libije obustavljen na dulje vrijeme, unatoč izvješćima da bi pobunjenici trebali početi s isporukama tijekom dana.

"Čini se da su kupnje bile pretjerane i možda sada svjedočimo maloj korekciji, ali nakon što su cijene u Londonu premašile 120 dolara, teško je obuzdati njihov rast", rekao je Rob Montefusco, trgovac naftom iz tvrtke Sucden Financial.

Percepcija o tijesnom odnosu ponude i potražnje pomogla je potaknuti rast cijena čak i nakon relativno skromnih poremećaja u proizvodnji, koji su dodatno potencirali eroziju rezervnih kapaciteta vodećeg izvoznika Saudijske Arabije, smatraju analitičari.

Saudijska Arabija je povećala proizvodnju kako bi nadoknadila izgubljenu libijsku proizvodnju, međutim trgovci se pitaju koliko je još manevarskog prostora preostalo za povećanje.

Zabrinutost zbog opskrbe naftom također je usmjerena na Nigeriju nakon što su izbori u toj zemlji odgođeni za tjedan dana zbog logističkih problema, što je razbjesnilo birače. Izbori u Nigeriji često su bili problematični u prošlosti i tamošnji militanti skloni su obustaviti isporuke nafte.

Očekuje se i objava tjednih američkih podataka o zalihama, za koje analitičari očekuju da će pokazati rast zaliha sirove nafte za 1,4 milijuna barela, pad zaliha benzina za 1,9 milijuna barela, te pad zaliha derivata za 200.000 barela, pokazala je Reutersova anketa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte iznosila u ponedjeljak 115,07 dolara, što znači da je bila viša 1,71 dolara u odnosu na kraj prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙