FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sniženi rejtinzi pritišću euro

Autor: gvla
LONDON, 10. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon što je sniženje španjolskog rejtinga obnovilo zabrinutosti u vezi s dužničkom krizom u eurozoni, nadovezavši se na smanjenje grčkog rejtinga početkom tjedna.

Euro je prema dolaru oslabio na 1,3838 dolara. Oslabio je i prema jenu, te se tako njime trgovalo po 114,72 jena.

Dolar je pak ojačao prema japanskoj valuti, na 82,89 jena.

Agencija Moody's snizila je u četvrtak kreditni rejting Španjolskoj, te upozorila na mogućnost novog smanjenja, što je snažno potreslo financijska tržišta i ponovno usmjerilo pozornost ulagača na poteškoće španjolskog bankovnog sektora, i to samo dan prije summita čelnika eurozone u Bruxellesu.

"Trenutak objave odluke o rejtingu, samo dan uoči sastanka čelnika eurozone, čini se kao upozorenje zakonodavcima koji su dosad pokazali da se uvijek najlakše dogovore kad su pod najvećim tržišnim pritiscima", ocjenjuje analitičarka RBC Capital Marketsa Elsa Lignos.

To je, nakon smanjenja grčkog rejtinga za tri razine početkom tjedna, ponovno potpirilo zabrinutost u vezi s dužničkom krizom u rubnim zemljama eurozone, pritisnuvši euro.

Portugal je u srijedu prikupio milijardu eura na tržištima kapitala ali je bio prisiljen platiti osjetno više kamate, što također nije dobar znak za zadužene članice eurozone.

Raspoloženje prema britanskoj funti bilo je kolebljivo u očekivanju odluke britanske središnje banke Bank of England (BoE) o kamatama. BoE je kamatnjake zadržala na važećoj, rekordno niskoj razini od 0,5 posto, unatoč pojačanoj zabrinutosti zbog ubrzanja inflacije. Nakon objave odluke funta je prema dolaru oslabjela na 1,6182 dolara, dok je euro prema funti oslabio na 85,52 penija za euro.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙