FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vlada tvrdi da program pomoći za banke ostvaruje zaradu

Autor: gple
WASHINTON, 31. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Američko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je stotine milijardi dolara vrijedan program pomoći za bankovni sektor poreznim obveznicima donio zaradu.

Ministarstvo se našlo na udaru žestokih kritika zbog usmjeravanja novca poreznih obveznika u spašavanje banaka koje su se našle u nevoljama zbog nerazumne kreditne politike bogatih članova uprava.

Nakon što su tri banke vratile 7,38 milijardi dolara pomoći koja im je isplaćena iz takozvanog programa TARP, ukupni je iznos vraćene pomoći dosegnuo 251 milijardu dolara, u usporedbi s isplaćenom pomoći u visini 245 milijardi dolara.

Uz vraćenu pomoć banke su državi isplatile i 25,9 milijardi dolara na ime dividendi.

"Naš je glavni cilj u slučaju TARP-a bio da se slomi kičma financijske krize i spase američka radna mjesta, a činjenica da su naša ulaganja u banke donijela i značajnu zaradu poreznim obveznicama svakako je pozitivan razvoj događaja", kazao je ministar financija Tim Geithner.

"Današnji dan predstavlja važnu prekretnicu u našim nastojanjima da osiguramo povrat novca poreznih obveznika u procesu gašenja TARP-a", ističe Geithner u priopćenju.

Dodao je da očekuje dodatnih 20 milijardi dolara zarade na programu pomoći financijskom sektoru.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙