FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska uvodi nove standarde za direktore u sektoru financijskih usluga

Autor: vmom
DUBLIN, 22. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Sukladno planiranim novim standardima irska središnja banka moći će otpustiti direktore u bankama koje pomaže država ako istragom utvrdi da ne udovoljavaju kriterijima, a moći će im i zabraniti obavljanje direktorskih dužnosti.

Novi standardi za direktore u sektoru financijskih usluga u Irskoj stupit će na snagu u rujnu ove godine.

"Iskoristit ćemo naše nove istražne ovlasti, ako je potrebno, kako bismo zajamčili da ljudi na tim dužnostima udovoljavaju zahtijevanoj razini sposobnosti i poštenja", kazao je u utorak čelnik financijske regulative pri središnjoj banci Matthew Elderfield.

Time je financijski regulator želio poručiti da će sveobuhvatna istraga koju namjerava provesti obuhvatiti sve koji planiraju ostati na dužnosti nakon 1. siječnja 2012., omogućivši im da tome prilagode svoje planove.

Irske banke, većinom pod kontrolom države, radikalno su promijenile svoje poslovodstvo nakon financijske krize.

Iako su bankari koji su rukovodili irskim bankovnim sektorom u vrijeme kolapsa tamošnjeg tržišta nekretnina otišli sa svojih pozicija, neki njihovi nasljednici obnašali su ključne dužnosti u razdoblju irskog gospodarskog procvata, što će se sada pomno istražiti.

"Posebno ćemo razmotriti akcije pojedinaca koje su možda pridonijele tome da neka financijska institucija bude prisiljena zatražiti financijsku pomoć države", kazao je Elderfield.

Irska svim silama nastoji vratiti ugled nekadašnjeg financijskog središta nakon bankarske krize koju je izazvalo prekomjerno odobravanje zajmova i loše gospodarenje, primoravši vladu u Dublinu da zatraži pomoć EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Čelnici zemalja članice Europske unije u petak će na summitu razmatrati sposobnost Irske da riješi problem nagomilanih bankarskih dugova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙