FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američko ministarstvo najavilo prodaju otkupljenih hipotekarnih vrijednosnica

Autor: vmom
WASHINGTON, 22. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je objavilo da će početi prodavati vrijednosnice osigurane hipotekama u vrijednosti 142 milijarde dolara koje je kupilo kako bi pomoglo financijskom sektoru da prebrodi krizu.

Ministarstvo će tako svaki mjesec ponuditi na prodaju vrijednosne papire u iznosu do 10 milijardi dolara, navodi se dalje u priopćenju.

Riječ je o proizvodima osiguranim kod hipotekarnih zajmodavaca Fannie Mae i Freddie Mac kojima je država priskočila u pomoć u jeku financijske krize. Ti proizvodi postali su tada vlasništvo države u sklopu paketa pomoći posrnulom financijskom sektoru u SAD-u iz razdoblja od 2008. do 2009.

"Izaći ćemo iz ovog ulaganja postupno i odmjereno kako bismo maksimizirali povrat novca poreznih obveznika i poduprli proces oporavka tržišta financiranja sektora nekretnina", kazala je dužnosnica ministarstva Mary Miller.

Prodaja navedene imovine američkoj bi vladi trebala donijeti neto zaradu u iznosu od 15 do 20 milijardi dolara, no njezin će iznos u konačnici ipak ovisiti o uvjetima na tržištu.

Američko ministarstvo financija i središnja banka Fed krenule su u otkup golemih paketa problematične imovine u trenutku kada je balon cijena na američkom tržištu nekretnina počeo pucati, zaprijetivši opstojnosti pojedinačnih banaka i cijelog financijskog sustava.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙