FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske štedionice u utrci za likvidnošću do četvrtka

Autor: gvla
MADRID, 7. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Španjolske posrnule regionalne štedne banke moraju prikupiti milijarde eura svježeg kapitala kako bi do četvrtka ispunile stroge nove propise o adekvatnosti kapitala.

Banke su pod pritiskom zajmova koji su se pokazali nenaplativima nakon pucanja balona na tržištu nekretnina 2008. i izvor su bojazni da bi Španjolska u konačnici mogla biti prisiljena zatražiti pomoć kakva je pružena Irskoj.

Kako bi obnovila povjerenje u gospodarstvo, vlada je prošli mjesec usvojila stroge nove propise o razini temeljnog kapitala banaka.

Prema tim propisima, štedionice moraju povisiti udio temeljnog kapitala na osam posto ukupne imovine, sa sadašnjih šest posto, odnosno na 10 posto ako njihove dionice nisu uvrštene u burzovne kotacije.

Španjolska središnja banka u četvrtak će utvrditi koje banke ispunjavaju nove propise, te, za one koje ih ne ispunjavaju, odrediti koliko im je još kapitala za to potrebno.

Agencija Standard & Poor's prošli je mjesec priopćila da će od ukupno 17 španjolskih štednih banaka njih do 11 trebati dodatni kapital kako bi dosegle razinu solventnosti koju je odredila vlada.

Vlada procjenjuje da će sve banke morati prikupiti 20 milijuna eura, a onim zajmodavcima koji to do rujna ne budu učinili, zaprijetila je privremenim preuzimanjem udjela.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙