FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ARŽANO - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Vlada na sjednici u subotu predložiti izmjene zakona o privatizaciji Ine tako da ubuduće nitko ne može imati više od 49 posto dionica u Ini. "Na sjednici Vlade u subotu bit će nekoliko izmjena, ali ključno je da ćemo donijeti odluku da nitko ne može imati više od 49 posto dionica Ine", izjavila je premijerka Kosor u Aržanu odgovarajući na novinarski upit oko dionica Ine. Premijerka Kosor je objasnila da su pripreme za izmjene zakona o privatizaciji Ine na tragu "događaja vezanih za odluku Hanfe". Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jučer je privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, a obustava će trajati do kraja trgovinskog dana 1. travnja. U rješenju o privremenoj obustavi trgovanja, koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, Hanfa je u objašnjenju navela da je u predmetu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor. Hanfa je jučer na svojim internet stranicama objavila i priopćenje u kojem je navela da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine "dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti".

SPLIT/ZAGREB - U sklopu održavanja Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe ASDA 2011. u Splitu je danas, na izložbenom prostoru tvrtke Đuro Đaković- Specijalna vozila, potpisan Memorandum o razumijevanju između tvrtki Đuro Đaković i Patria Land Systems po kojem će te tvrtke ubuduće zajednički nastupati na trećim tržištima. U nazočnosti ministra obrane Davora Božinovića, memorandum su potpisali predsjednik Holdinga Đuro Đaković Zdravko Stipetić i potpredsjednik finske Patrie Antti Huuskonen. U izjavi za medije predsjednik Holdinga Đure Đakovića Zdravko Stipetić je ukazao na važnost ovog dokumenta kazavši kako ovo za njih znači priznanje za aktivnosti i napore koje su učinili na usvajanju proizvodnje, što će rezultirati promocijom i daljnjom prodajom ovog vozila na trećim tržištima. "Interesa za ovo vozilo ima i nadamo se da će ovo potpisivanje danas dovesti do još većeg uspjeha", kazao je Stipetić.

ZAGREB - U Hrvatskom Telekomu nema nikakvih otpuštanja, a na snazi je i Kolektivni ugovor koji do 2012. garantira visoku razinu materijalnih i drugih radničkih prava, poručuju danas iz HT-a reagirajući na navode predsjednika Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranka Vehara s današnje konferencije za novinare. Tvrdeći da je Vehar na konferenciji iznio niz neistina, iz HT-a napominju da je upravo Vehar potpisao kolektivni ugovor koji je na snazi od prosinca prošle godine. Utoliko ih, kažu, čude njegove riječi, pri čemu vjeruju kako je to dio sindikalne predizborne kampanje uoči sutrašnjih (30. ožujka) izbora za Radničko vijeće HT-a. Vehar je na konferenciji za novinare ustvrdio da strane kompanije u Hrvatskoj, među kojima i HT (koji je u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma), nastavljaju otpuštati radnike i smanjivati njihova materijalna i socijalna prava. HT je pritom optužio da nastavlja proglašavati tehnološki višak, zbog čega će ove godine otkaze dobiti 350, a iduće 500 ljudi, dok u 2013. očekuje još 300 do 500 otkaza.

ZAGREB - Na izbornoj Skupštini Grupacije proizvođača tjestenine HGK za predsjednika Grupacije izabran je Zoran Šimunić, direktor tvtke Naše klasje iz Zagreba, a za potpredsjednicu Dora Ravnić, članica Uprave PIK Rijeka, izvijestili su iz HGK. Šimunić je istaknuo kako danas u proizvodnji tjestenine u Hrvatskoj dominiraju mali i srednji proizvođači koji nemaju većih mogućnosti za promoviranje svojih proizvoda. Zbog toga domaći potrošači znaju vrlo malo o hrvatskoj tjestenini, pa je kontinuirana i sustavna promocija prioritet, kazao je napominjući kako je strukovno udruživanje početni preduvjet za takvo djelovanje. Neki od ciljeva Grupacije su informiranje tržišta, podizanje ugleda tjestenine proizvedene u Hrvatskoj, povećanje upotrebe hrvatske tjestenine u restoranima, ugostiteljskim objektima, hotelima i kućanstvima te stvaranje krovnog branda. U Hrvatskoj je 2010. proizvedeno više od 17.000 tona tjestenine, a vanjsko-trgovinska bilanca bila je negativna. Proizvodnja se zadnjih desetak godina povećala za dva i pol puta. Najviše tjestenine u prošloj godini uvezeno je iz Italije i Slovenije, a najviše se izvozilo u BiH, Sloveniju i Srbiju, rečeno je.

ZAGREB - Hrvatski poduzetnici građevinari su u prvih devet mjeseci prošle godine poslovali s bruto dobiti od 816 milijuna kuna, što je za 63,2 posto manja dobit nego u istom razdoblju 2009. godine, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). Gospodarska kriza je u 2010. godini utjecala na smanjenje osobne potrošnje i prometa u građevinarstvu, a time i bruto dobiti građevinarstva prema devet mjeseci 2009. godine za 63,2 posto. Ostvareno je 816 milijuna kuna bruto dobiti, prema 2,2 milijarde kuna u istom razdoblju 2009. godine, navode iz Fine, napominjući kako se poslovanje s bruto dobiti odnosi na poduzetnike kojima su prihodi nadmašili rashode. Od 11.731 poduzetnika građevinarstva s bruto dobiti je u devet mjeseci prošle godine poslovalo njih 4.864 ili 41,5 posto, dok je njih 58,5 posto ili 6.867 poduzetnika imalo bruto gubitak. Ti podaci pokazuju da je, u odnosu prema proteklim razdobljima, porastao broj poduzetnika koji u otežanim uvjetima poslovanja nisu uspjeli uspješno poslovati i ostvariti veće prihode od rashoda, ističu iz Fine. Hrvatski su poduzetnici u građevinarstvu u devet mjeseci prošle godine zapošljavali 93.714 radnika, što je 11.756 radnika ili 11,1 posto manje nego u razdoblju siječanj-rujan 2009. Građevinari su u prošloj godini zabilježili smanjenje i ukupnih prihoda i rashoda za više od 20 posto - ukupni su im prihodi pali za 24,7 posto i za devet mjeseci prošle godine iznosili su 33,99 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi smanjeni za 22,7 posto, na 33,18 milijardi kuna.

ZAGREB - Razdoblje niske likvidnosti na Zagrebačkoj burzi nastavljeno je i danas i redovan je promet iznosio 10,68 milijuna kuna, a dionički su indeksi zabilježili pad vrijednosti. Vrijednost Crobexa je pala za 0,10 posto, na 2.278,58 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje završio s padom za 0,19 posto, 1.265,47 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 4,2 milijuna kuna. Cijena te dionice je pala za 0,37 posto, na 293,22 kune. Među milijunaše uvrstila se još jedino dionica Dom Holdinga s prometom od 1,15 milijuna kuna i padom cijene od 2,9 posto, na 59,23 kune. Promet dionicom Đuro Đaković Holdinga iznosio je 900,8 tisuća kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,02 posto, na 44,20 kuna. Među trgovanijim dionicama visok rast cijene zabilježila je dionica Instituta IGH i s rastom za 7,37 posto cijena te dionice premašila je 2.000 kuna, na zadnju cijenu od 2.040 kuna. Dionica IGH protrgovano je za 485,4 tisuće kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je prosječna kamatna stopa skočila na najvišu razinu od kraja listopada 2009. godine, ponajviše zbog cijene ugovorenih ročnih pozajmica. Danas je prijavljeno 125,17 milijuna kuna potražnje, što je otprilike 39 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana gotovo 40 posto te je iznosila 195,17 milijuna kuna. Većinu prometa činile su pozajmice s rokom vraćanja za tjedan dana, kojih je ugovoreno 58 milijuna kuna, i to po kamatnoj stopi od 4,37 posto. Odobreno je i 12,9 milijuna kuna ročnih depozita, pri čemu je kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 1,75 na 0,2 posto. Prekonoćnih pozajmica plasirano je 3 milijuna kuna, po cijeni od 1 posto, odnosno 0,62 postotna boda više nego jučer. Još je plasirano i 1,27 milijuna kuna pozajmica na rok iznad 3 mjeseca, po kamatnoj stopi od 4,4 posto, kao i jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 75,17 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je skočila s jučerašnjih 1,93 na 3,52 posto i na najvišoj je razini od 28. listopada 2009. godine, kada je iznosila 3,77 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙