FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuklearna kriza u Japanu pritisnula cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 15. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte kliznule su u utorak na londonskom tržištu prema razini od 110 dolara za barel budući da su ulagači sve manje skloni rizičnim ulaganjima s obzirom na produbljivanje nuklearne krize u Japanu i podignutu razinu radioaktivnosti.

Cijene sirove nafte za isporuke u travnju pale su na londonskom tržištu 2,81 dolar na 110,86 dolara za barel. Nakratko su kliznule i na 109,90 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 2,62 dolara na 98,57 dolara, spustivši se nakratko i na razinu od 97,81 dolar.

Građani Tokija počeli su panično gomilati rezerve, prazneći police trgovina nakon što je povišena razina radijacije u nuklearnom kompleksu Fukushima Daiichi nošena vjetrom krenula put glavnog grada. Dužnosnici su upzorili da je u međuvremenu razina radijacije spala ali to nije zaustavilo kupovine.

"Cijene su naglo pale zbog kombinacije neizvjesnosti i averzije prema riziku", rekao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg. "Pravi razlog zapravo nije bojazan da bi Japan, jedan od najvećih naftnih potrošača, mogao biti odsutan s tržišta narednih nekoliko mjeseci. Cijene rizične imovine poput robe i dionica zapravo pritišće raspoloženje."

Potražnja za naftom iz Japana, trećeg po veličini svjetskog potrošača, vjerojatno će u kratkom roku pasti zbog usporavanja proizvodnje i transporta, ali bi nakon toga mogla ponovno porasti u sklopu nastojanja te zemlje da energiju iz nuklearki zamijeni onom proizvedenom na naftni pogon.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) izvijestila je u utorak da će globalna potražnja za naftom u 2011. vjerojatno biti manja nego što je ranije prognozirala s obzirom na cjenovni šok. Stoga je blago snizila prognozu, za 10.000 barela na 1,44 milijuna barela dnevno.

Tržišta nafte pozorno prate i zbivanja na Bliskom Istoku, gdje je Saudijska Arabija u ponedjeljak poslala trupe u Bahrein kako bi pomogla umiriti prosvjede većinskih šijita.

Nemiri ključaju diljem Bliskog istoka dva mjeseca nakon što su srušeni lideri u Tunisu i Egiptu, , dok je Libija ušla u građanski rat.

"Tržište nafte prati razvoj događaja na Bliskom Istoku i u Japanu", sažima Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Tijekom dana pozornost će se usmjeriti i na tjedne podatke američkog instituta za naftu (API) o zalihama sirove nafte. Očekuje da će pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,8 milijuna barela.

U međuvremenu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 107,87 dolara, što znači da je bila niža 1,31 dolar nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙