FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica pale, uz mršav obujam trgovanja

Autor: neba
NEW YORK, 29. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer je nekoliko kompanija objavilo slabije poslovne procjene nego što se očekivalo, što je razočaralo ulagače uoči sezone objave kvartalnih financijskih rezultata i natjeralo ih na oprez.

Dow Jones indeks oslabio je 22 boda, ili 0,19 posto, na 12.197 bodova, dok je S&P 500 pao 0,27 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 2.730 bodova.

Lanac hotela Marriott International upozorio je da će mu prihodi u prvom tromjesečju biti u donjem dijelu planiranog raspona. Cijena dionice Marriotta pala je više od 6 posto, a to je pritisnulo i druge dionice u hotelskom i potrošačkom sektoru.

Naftna kompanija Hulliburton također je upozorila da bi joj zarada u tekućem kvartalu mogla biti manja nego što se planiralo, zbog političkih previranja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

To je ulagače navelo na oprez jer su moguća i druga slična upozorenja uoči skorašnjeg početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje.

Upozorenja kompanija zasjenila su dobre makroekonomske podatke. U veljači je u SAD-u potrošnja kućanstava porasla po najvišoj stopi u posljednja četiri mjesec. No, to je djelomice posljedica rasta cijena goriva.

Nacionalna udruga trgovaca nekretninama izvijestila je, pak, da je u veljači više Amerikanaca potpisalo ugovore o kupnji kuća nego što se predviđalo. No, to je i dalje ispod razina koje bi ukazivale na oporavak tržišta nekretnina.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio S&P indeks telekomunikacijskog sektora, s rastom od 1,4 posto. Posljedica je to povećanja preporuka analitičara za dionice nekoliko telekom kompanija.

Zahvaljujući tome, cijena dionice AT&T-a porasla je 1,8, a Verizon Communicationsa 1,2 posto.

Najviše je, oko 50 posto, skočila cijena dionice GSI Commercea, kompanije koja održava web stranice brojnih trgovačkih lanaca, kao što su Toys R Us i Bath & Body Works. To se zahvaljuje pristanku EBaya da za preuzimanje te kompanije plati 2,4 milijarde dolara. Dionica EBaya pojeftinila je 4,3 posto.

Unatoč najavama preuzimanja i dobrim makroekonomskim podacima, ulagači su jučer bili suzdržani kako zbog upozorenja nekoliko kompanija o poslovnim rezultatima, tako i zbog kriznih točki u svijetu, od Japana, preko Libije, do Bliskog istoka.

Na oprez ulagača ukazuje i vrlo mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 5,9 milijardi dionica, najmanje ove godine i znatno manje od dnevnog prosjeka od 8,04 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 5.904 boda, a pariški CAC 0,12 posto, na 3.976 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,11 posto, na 6.938 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙