FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi rastu u očekivanju novih pokazatelja

Autor: scvi
NEW YORK, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u plusu dok investitori s optimizmom iščekuju nove makroekonomske pokazatelje, no istodobno su i na oprezu zbog dužničke krize u eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks u 12,30 sati bio je u plusu 48 bodova, a tehnološki Nasdaq 20 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na dobitku 6,2 boda, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nove smjernice investitorima dat će podatak američkog ministarstva rada o broju novih nezaposlenih Amerikanaca u proteklome tjednu. Ekonomisti procjenjuju da je njihov broj dosegnuo 383.000, što je 2.000 manje nego u tjednu prije.

Također, ministarstvo trgovine danas bi trebalo objaviti podatak o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji u veljači. Ekonomisti procjenjuju da su narudžbe porasle 1,1 posto, nakon siječanjskog skoka za 3,2 posto.

No, investitore i dalje brine dužnička kriza u eurozoni. Portugalski premijer Jose Socrates jučer je dao ostavku te upozorio na teške posljedice za Portugal nakon što parlament nije usvojio najnovije mjere fiskalne štednje radi izbjegavanja dužničke krize.

Danas su prinosi na 10- i 5-godišnje portugalske državne obveznice porasle na novu najvišu razinu od uvođenja eura, a sve to ojačalo je zabrinutost investitora da će i Lisabon, poput Grčke i Irske, biti prisiljen zatražiti međunarodnu pomoć.

U međuvremenu, agencija za izdavanje kreditnog rejtinga Moody's snizila je rejting 30 španjolskih banaka, te ostavila negativnu prognozu navevši da ne vidi bilo kakva znatnija poboljšanja u tome sektoru u predvidljivoj budućnosti.

Na europskim burzama najvažniji indeksi su ojačali, ponajviše pod utjecajem rasta cijena dionica maloprodajnih kompanija, no slab obujam trgovanja govori da su investitori i dalje na oprezu zbog dužničke krize u eurozoni.

Trenutno londonski Ftse indeks u plusu je 0,84 posto, na 5.844 boda, pariški CAC 0,98 posto, na 3.952 boda, a frankfurtski DAX 1,11 posto na 6.879 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙