FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi stagniraju dok se čekaju nove vijesti

Autor: scvi
NEW YORK, 23. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u blagom minusu, dok investitori čekaju novosti u vezi vladinih mjera štednje u Portugalu, japanske nuklearne krize i situacije na Bliskom istoku.

Terminski Dow Jones indeks u 12,30 sati bio je u minusu 1 bod, a tehnološki Nasdaq 5,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 1 bod, te u skladu s fer vrijednosti, matematičkom formulom kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Investitore je ponovno zabrinula dužnička kriza u eurozoni. U fokusu je Portugal, jer se očekuje da će tamošnji parlament danas odbiti vladine mjere štednje, dok premijer Jose Socrates prijeti ostavkom ako opozicija odbaci vladine prijedloge.

Nasilje u dijelu zemalja na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, ponajviše u Libiji, Siriji i Jemenu, podignulo je danas terminsku cijenu barela na londonskom tržištu na 116 dolara. Na njujorškom tržištu cijena barela nadomak je 105 dolara.

Rast cijena nafte jača strahove investitora od inflatornog pritiska na krhki gospodarski oporavak.

U većem fokusu investitora mogle bi se naći japanske kompanije čije su dionice izlistane na njujorškoj burzi. Naime, poremećaji u opskrbnim lancima zbog posljedica razornog potresa i tsunamija u Japanu pogađaju poslovanje brojnih kompanijama.

Japanski elektronički div Sony izvijestio je da smanjuje proizvodnju u još pet svojih pogona, a automobilska kompanija Toyota da će linije za sklapanje vozila staviti u pogon tek u subotu.

Ford Motor je, pak, izvijestio danas da ne bilježi poremećaje u opskrbi zbog situacije u Japanu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi su nadoknadili jutrošnje gubitke te su trenutno u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući jačanju cijena dionica rudarskih kompanija.

Trenutno londonski Ftse indeks u plusu je 0,54 posto, na 5.793 boda, pariški CAC 0,11 posto, na 3.897 bodova, a frankfurtski DAX 0,16 posto na 6.791 bodu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙