FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 3. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, poduprti dobrim pokazateljima iz SAD-a koji su ojačali optimizam u vezi globalnog gospodarskog rasta, pri čemu su najveći dobitnici zabilježeni u tehnološkom sektoru.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse ojačao 1,23 posto, na 5.987 bodova, dok su oko 1,3 posto na dobitku bili frankfurtski DAX, popevši se na 7.279 bodova, te pariški CAC, popevši se na 4.086 bodova.

Podršku indeksima pružio je i pad cijena nafte a dobrom raspoloženju ulagača pomogli su i najnoviji podaci o rastu sektora usluga eurozone u veljači po najvišoj stopi od kolovoza 2007.

Ohrabrujuće na tržišta utjecali su i bolji od očekivanih podataka o rastu zaposlenosti u američkom privatnom sektoru, te povoljne ocjene stanja u gospodarstvu u najnovijoj bež knjizi američke središnje banke Fed.

"Svjedočili smo vrlo snažnim oscilacijama posljednjih dana, kao i suprotstavljenim čimbenicima, poput dobrih gospodarskih podataka nasuprot velikom teretu visokih cijena nafte. Dominantne vijesti u kratkoročnoj perspektivi diktirat će kretanje indeksa", kazao je Tammo Gretfeld, dionički strateg u UniCreditu.

Ulagači, međutim, i dalje pomno prate geopolitičku sitauciju, koja je prouzročila dosta kolebljivosti na tržištima proteklih dana. Sukobi između protivnika i pristaša Moamera Gadafija su se intenzivirali, a glavni tajnik Arapske lige Amr Musa kazao je da razmatraju mirovni plan koji predlaže venezuelanski predsjednik Hugo Chavez.

Tehnološke dionice bile su najveći dobitnici, predvođeni Alcatel-Lucentom, čije su dionice poskočile 9,4 posto zbog glasina o potencijalnoj ponudi jedne kineske tvrtke. Glasnogovornica Alcatel-Lucenta odbila ih je komentirati.

U tome sektoru još je ojačala dionica Ericssona, za 3,4 posto.

Najveći pojedinačni dobitnik bila je pak dionica Adecca, jedne od vodećih tvrtki u svijetu s područja posredovanja u zapošljavanju, zbog objave boljih od očekivanih rezultata poslovanja u zadnjem tromjesečju. Dionice su joj poskočile 6,3 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 0,9 posto, na 10.586 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙