FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Japana pogodile europska tržišta dionica, osiguravatelji na udaru

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabjeli, pogođeni vijestima o razornom potresu i tsunamiju u Japanu, pri čemu su najveće gubitke pretrpjeli osiguravatelji zbog straha od cijene golemih šteta u toj zemlji.

U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse oslabio 0,3 posto, na 5.811 bodova, frankfurtski DAX za 1,36 posto, na 6.886 bodova, a pariški CAC za 0,66 posto, spustivši se na 3.902 boda.

Osiguravatelji poput Swiss Rea, Hannover Rea i Munich Rea bili su među najvećim gubitnicima, pogođeni zabrinutostima u vezi troškova povezanih s japanskom katastrofom. Dionice su im u prosjeku oslabjele između 3,3 i 4,6 posto.

Pritiske na osiguravateljski sektor izaziva i objava tvrtke za utvrđivanje rizika AIR Worldwide da bi trošak osiguravateljima zbog potresa u Japanu, ne računajući štete od tsunamija, mogao doseći 35 milijardi dolara.

Veće gubitke pretrpjele su i dionice pripadnika sektora nuklearne energije budući da je najnovija kriza izazvala zabrinutosti u vezi sigurnosti nuklearki diljem svijeta.

Tako je dionica francuskog proizvođača nuklearnih reaktora Areva potonula 7,9 posto, a ona proizvođača električne energije u nuklearkama EDF oslabjela za 3,7 posto.

"Prisutne su zabrinutosti u vezi naknadnih šokova i tsunamija, kao i potencijalni troškovi za kompanije. Prisutna je bojazan kako će se nuklearni reaktori nositi s posljedicama potresa, te će svaka loša vijest zasigurno pogoditi tržišta", kazao je Matt Brown, trgovac u Catalyst Marketsu.

Indeks tokijske burze Nikkei strmoglavio se za 6,18 posto, na 9.620 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙